Hlavní obsah

Místo vánoční mše vyprošťoval s pilou zapadlé řidiče

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Namísto půlnoční mše strávil meteorolog Rudolf Kovařík se svojí manželkou večer o Vánocích s motorovou pilou a lopatou v ruce při vyprošťování sněhem zavátých a popadanými stromy zatarasených vozidel na cestě mezi Karlovými Vary a Šindelovou.

Foto: ČTK

Meteorolog Rudolf Kovařík

Článek

„Jeli jsme na Štědrý den ze Šindelové k matce mé manželky do Ostrova, aby nebyla v tento svátek sama doma,“ popisoval Kovařík, který je meteorologem na Šindelové na Sokolovsku. „Vraceli jsme se zpět kolem deváté hodiny večer, abychom stihli u nás v obci půlnoční mši. Jenže místo obvyklé tři čtvrtě hodiny se cesta protáhla kvůli sněhové kalamitě na tři hodiny,“ pokračoval Kovařík.

„Na první tři zavátá osobní auta jsme narazili při cestě z Karlových Varů na otevřených pláních těsně před Nejdkem,“ konstatoval Kovařík. „Sníh měla vozidla navátý až k oknům. Snažili jsme se sněhem zapadaná vozidla dostat aspoň k jednomu kraji, abychom mohli umožnit průjezd pluhu. Manželka pomáhala s hrablem a já s lopatou. Policistům, kteří dorazili na místo pomáhat, se podařilo přivolat silnější vozidlo, které zapadaná auta ze sněhu vyprošťovalo alespoň ke kraji vozovky. Později jsem se dozvěděl, že kolem druhé v noci silničáři cestu protáhli pluhem, takže zapadlá vozidla mohla pokračovat dál. Naštěstí nemusely posádky zapadaných aut strávit vánoční noc mimo své domovy,“ konstatoval meteorolog.

Jenže to strasti manželů Kovaříkových při jízdě domů do Šindelové neskončily. „Ještě horší byla totiž situace na silnici mezi Nejdkem a Šindelovou,“ uvedl meteorolog.

„Najednou jsme narazili na strom přes cestu. Jen co jsme zastavili, spadl další strom hned za námi. Naštěstí jsem měl s sebou motorovou pilu, takže se mi podařilo oba stromy odstranit,“ řekl Kovařík s tím, že mohl pokračovat dál směrem od Nejdku.

„V úseku mezi Bernovem a Lesíkem ale stála uvízlá další dvě osobní vozidla. V jednom z nich dokonce neměli benzín, aby si mohli přitápět. Nebyl to pěkný pohled, protože tam měli i dvouletou holčičku,“ poznamenal Kovařík. „Naštěstí i tady nám pomohli nejdečtí policisté, kteří přivezli benzín, takže se obě vozidla i tady podařilo vyprostit,“ dodal Kovařík, který tak mohl s manželkou pokračovat dál směrem domů.

Ovšem to nebyl všem starostem konec. „Před Šindelovou jsme narazili na další dva stromy přes cestu. Takže jsem musel zase vytáhnout motorovou pilu z kufru,“ popisoval. Teprve pak mohli oba zamířit domů – bylo jim jasné, že se natolik zdrželi, že půlnoční mši propásli. „Když jsme s manželkou konečně po třech hodinách jízdy dorazili domů, říkali jsme si, že takovouhle půlnoční vánoční mši jsme ještě v životě nezažili. Byli jsme ale šťastní. Viděli jsme totiž, že fungovala solidarita a kdo v tom strašném počasí mohl, tak těm zapadlým lidem pomohl,“ uzavřel Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám