Hlavní obsah

Ministryně spravedlnosti podala stížnost ve prospěch Zadeha

Brno

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) podala k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v případu ovlivňování svědků kolem podnikatele íránského původu Shahrama Zadeha, stížnost je ve prospěch všech šesti odsouzených. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na webu ministerstva.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh

Článek

Stížnost směřuje proti rozsudku brněnského krajského soudu, který Zadehovi a dalším loni v této věci zpřísnil tresty. Benešová ve stížnosti navrhuje rozsudek zrušit a krajskému soudu nařídit, aby věc znovu projednal a rozhodl.

Odvolací Krajský soud v Brně loni v září za ovlivňování svědků zpřísnil Zadehovi trest na osm let vězení. Případ souvisí s kauzou daňových úniků za 2,5 miliardy Kč, kde je Zadeh hlavním obžalovaným.

Stát zaplatí Zadehovi za nesprávný režim vazby deset tisíc

Krimi

Městský soud Zadeha původně za ovlivňování svědků potrestal 3,5 lety vězení. Soud uznal vinnými i zbylých pět obžalovaných, do vězení poslal čtyři z nich, původně dostali podmíněné tresty. Krajský soud tresty zpřísnil z toho důvodu, že podle něj šlo o organizovanou zločineckou skupinu.

Ministryně ve stížnosti uvedla, že krajský soud porušil zákon v neprospěch všech šesti obviněných, když dovodil, že byly naplněny podmínky pro použití institutu organizované zločinecké skupiny. Podle ministryně ale nebyly naplněny všechny znaky organizované zločinecké skupiny, především znak soustavnosti.

Ovlivňoval svědky

Ministryně uvedla, že by byly naplněny, pokud by nastalo ovlivnění většího množství trestních řízení. "V předmětné věci však naplnění takto definovaného znaku soustavnosti neshledávám, neboť cílem a smyslem jednání popsaného ve skutkové větě rozsudku byla snaha obv. Z. ovlivnit trestní řízení vedené proti němu u Krajského soudu v Brně, tedy ve své podstatě nezákonná forma obhajoby," uvedla Benešová.

Soud zvýšil podnikateli Zadehovi trest na osm let

Krimi

Zadeh se podle verdiktu soudů snažil přimět svědky ve své hlavní trestní věci, tedy ve věci daní, k nepravdivé výpovědi v neprospěch obžaloby a k tomu, aby byli křivě obviněni policisté nebo pracovníci justice. Krajský soud jej potrestal za křivé obvinění, nadržování a podplácení, stejně jako prvoinstanční městský soud na začátku loňského března. Podle krajského soudu ale šlo o organizovanou zločineckou skupinu, soud tedy u všech obžalovaných včetně Zadeha použil vyšší trestní sazbu.

Případ souvisí s hlavní kauzou, v níž Zadeha a dalších 13 lidí žalobce viní z daňových úniků za 2,5 miliardy Kč při dovozu pohonných hmot do ČR. Tento případ ještě není uzavřený, řeší jej krajský soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám