Hlavní obsah

Ministerstvo se omluvilo muži odsouzenému za znásilnění, které nespáchal

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo spravedlnosti zaslalo omluvný dopis Janu Šafránkovi, který byl v roce 1992 omylem odsouzen za znásilnění. Muž už vysoudil odškodné 4,88 miliónu korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Šafránek (na snímku se svým advokátem), který byl v roce 1992 nespravedlivě odsouzen za znásilnění sedmnáctileté dívky.

Článek

„Ministerstvo spravedlnosti ČR zaslalo omluvný dopis panu Janu Šafránkovi. Pan Šafránek se stal obětí justičního omylu, když byl odsouzen za čin, který nespáchal. Ministerstvu spravedlnosti je nesmírně líto, že k této situaci došlo a žádá pana Šafránka, aby přijal omluvu za sérii chyb státních zástupců a soudců,“ vyplývá ze zaslaného dopisu.

Již začátkem února přiznal Obvodní soud pro Prahu 2 Janu Šafránkovi odškodné za to, že byl odsouzen za znásilnění, které nespáchal, ve výši 4,88 miliónu korun. Muž se na státu domáhal 32 miliónů korun.

Šafránek byl ze znásilnění obviněn v roce 1992. Okresní soud ve Žďáru nad Sázavou ho později odsoudil k ročnímu vězení za to, že na Chrudimsku údajně donutil ženu k orálnímu a análnímu styku a vyhrožoval jí, že pokud to někomu oznámí, nakazí ji virem HIV, nebo ji zastřelí. Rozsudek později potvrdil Krajský soud v Brně.

V roce 2006 však policie vypátrala skutečného pachatele a Šafránek byl v obnoveném řízení osvobozen.

„Nebylo pochyb o tom, že má žalobce na odškodnění právo,“ uvedla počátkem února soudkyně Markéta Jirásková. Muži se však podle ní nepodařilo dostatečně prokázat, že by měl nárok na celou požadovanou částku. Zcela jasně ale vyplynulo, že trestní stíhání a následné odsouzení výrazně ovlivnilo jeho rodinné vztahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám