Hlavní obsah

Ministerstvo odmítlo vydat policii spis katarského prince

PRAHA

Policie si v pondělí přišla na ministerstvo spravedlnosti pro spis člena katarské královské rodiny Hamada A. as-Sáního obviněného ze zneužívání nezletilých dívek. Na pokyn nejvyšší státní zástupkyně mají policisté prověřit, zda se ministr Pavel Němec (US-DEU) nedopustil trestného činu, když vyhověl žádosti Kataru o předání Sáního.

Článek

Podle Němcova mluvčího Petra Dimuna se policisté chovali hrubě a proto bude žádat vysvětlení.

"Opravdu o tom nic nevíme. Pokud si chtějí stěžovat, tak můžou, je to jejich právo," řekl Novinkám policejní mluvčí Ladislav Bernášek.

Ministerstvo policii spis nakonec vydalo. "Udělali jsme si kopii a spis jsme jim vydali," řekl Dimun.

"Připadali jsme si jako na divokém západě. Odmítli se legitimovat, což je povinnost každého při vstupu do budovy jakéhokoli ministerstva," řekl mluvčí Dimun. Podle něj se vyšetřovatelé domáhali spisu přesto, že nebyl přítomen odpovědný pracovník ministerstva. V úřadu nebyl ani ministr.

"Spis navíc není kompletní a je potřebný pro probíhající řízení," uvedl Dimun s tím, že jej policii nevydali. Dodal, že budou po policii žádat vysvětlení.

Katarský princ už asi neodjede

Sání byl zatčen loni v září, od té doby je ve vazbě. Ministr Němec nedávno rozhodl, že případ bude předán do Sáního rodné země. Katar se zavázal, že bude v jeho stíhání pokračovat. Soud s tím ale nesouhlasil a ministrovo rozhodnutí vrátil s tím, že je v něm řada chyb.

Nejvyšší žalobkyně Marie Benešová dala navíc pokyn, aby Němcův postup prověřila policie. Právu řekla, že v případu objevila určitá pochybení. Policie navíc v této souvislosti obdržela na Němce i trestní oznámení.

Ministerstvo se prý vyšetřování neobává. Dimun již dříve řekl, že postup ministr konzultoval se soudcem Nejvyššího soudu Zdeňkem Šámalem a se svým prvním náměstkem Vladimír Králem. Pokud se problém nevyjasní do 25. dubna, kdy je v kauze nařízeno hlavní líčení, předstoupí Sání před český soud.

Reklama

Související články

Soud nepřeruší stíhání katarského prince

Člen katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání, obviněný v Česku ze sexuálních kontaktů s nezletilými dívkami, si na cestu domů bude muset ještě počkat....

Výběr článků

Načítám