Hlavní obsah

Ministerský úředník tvrdí: na nehodu si nepamatuji

Právo, Patrik Biskup
KLATOVY

"Byl jsem otřesen a na nic si nepamatuji," tak po dvou dnech vysvětlil ředitel Pozemkového úřadu a zemědělské agentury Ministerstva zemědělství v Klatovech Bohumír Ladman policistům, proč utekl z místa dopravní nehody, kterou ve čtvrtek večer způsobil se služebním vozidlem.

Foto: Radek Janoušek

Vehikl seskládaný ze součástek nalezených při úklidu

Článek

Ve Velkém Boru u Horažďovic vyjel mimo vozovku, kde narazil do zdi rodinného domu, od které se zpět odrazil na silnici a střetl se s projíždějícím vozem. Podle svědků byl opilý. Když na místo přijeli policisté, u zdemolované Škoda Felicie Ladmana nenašli a nezastihli ho ani později v místě bydliště. [celá zpráva]

"Šestapadesátiletý řidič se dostavil na policii až v sobotu ráno. Řekl, že při nárazu dostal ránu do hlavy a že si nepamatuje, co se dělo na místě nehody. Jen si vzpomíná, že ho jeho známá odvezla domů a pak jeli s manželkou k lékaři na ošetření do Nepomuku. Tvrdil, že alkohol v žádném případě nepožil," řekl Josef Švec z klatovského ředitelství policie.

Svědci na místě nehody ale hovoří o opaku a do policejního protokolu uvedli, že z Ladmanova dechu byl silně cítit alkohol.

"Naboural do mě. Vystoupil z auta a sotva se držel na nohou. Pěkně to z něho táhlo. Přesvědčoval mě, abych nevolal policii. Já mu na to řekl, že vidím, že je opilý a že mám škodu na autě. Vytočil jsem stopadesátosmičku. Než policie dorazila, přijel bývalý starosta obce s manželkou. Vystoupil z auta, opilého řidiče posadil k ženě a řekl jí, ať s ním zmizí. Odjeli a už se neukázali," uvedl 27letý Radek Zeman, kterému Ladman při nehodě poničil vůz.

V práci se nechal zapřít

Samotný Ladman se v pondělí nechal zapřít v práci. "Já nevím, jestli tady je," řekla nejprve jeho sekretářka. Když zjistila, proč chce Právo s jejím šéfem mluvit, poděkovala a zavěsila sluchátko.

Podle Švece police případ šetří zatím jako přestupek, ale není vyloučeno, že nehoda může skončit Ladmanovým trestním stíháním. "Pokud svědci z místa nehody vypověděli, že z něho cítili alkohol, lze to brát za prokázané. Záleží na tom, zda se podaří prokázat, jaké množství alkoholu vypil. Znalci by pak vypočítali, kolik alkoholu v krvi mohl mít v době nehody. Když by hranice překročila jednu promile, tak to v kombinaci se škodou vyšší jak 50 tisíc na služebním vozidle naplňuje skutkovou podstatu trestného činu," uvedl jiný policista znalý případu.

Podle něho hrozí trestní stíhání také ženě, která pomohla Ladmanovi z místa nehody zmizet. "Je podezřelá z trestného činu nadržování tím, že mu pomáhala, aby unikl trestnímu stíhání. Její roli v případu budeme prověřovat," dodal zdroj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám