Hlavní obsah

Ministerský úředník havaroval, před policisty raději utekl

Právo, Patrik Biskup
KLATOVY

Šéf Pozemkového úřadu a zemědělské agentury Ministerstva zemědělství v Klatovech Bohumír Ladman ve čtvrtek večer havaroval se služebním vozidlem ve Velkém Boru u Horažďovic. Před policií z místa nehody raději utekl. Podle svědků jevil známky opilosti.

Foto: Techmania Science Center

O víkendu můžete v českých science centrech rozsvítit zkumavku, stopovat po Galaxii nebo "požít" návykové látky.

Článek

Vysoce postavený ministerský úředník kolem 19. hodiny se svojí Felicií při vyjíždění z levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost jízdy a vjel vpravo mimo vozovku a narazil do zdi rodinného domku. Od ní se vozidlo odrazilo zpět na silnici, kde v levém jízdním pruhu došlo k mírnému čelnímu střetu s protijedoucím vozidlem renault, který řídil 27letý muž z Chebu.

Když policisté přijeli na místo, Ladman byl pryč. Nezastihli ho ani později v místě bydliště, kam ho jeli hledat, když zjistili, že Felicii řídil. "Nehodu vyšetřujeme jako přestupek. U šestapadesátiletého řidiče Felicie jsme nemohli provést dechovou zkoušku, protože ho na místě nehody policisté nenašli. Svědci potvrdili, že byl lehce zraněn," uvedl Josef Švec z klatovského ředitelství policie.

Žena z domku, do kterého Ladman narazil, událost popsala následovně: "Byla jsem na dvorku a slyšela ránu. Vyběhla jsem ven a viděla stát na silnici dvě auta. Nevěděla jsem, jestli se srazila, nebo co se stalo. Z nabourané Felicie vystoupil řidič, měl zakrvácený obličej a motal se. Nejdřív jsem si myslela, že je v šoku. Když jsem k němu ale přišla blíž, byl z něho cítit alkohol. Ptala jsem se ho, jestli mám zavolat sanitku a policii. Řekl mi, abych nikoho nevolala, že je to v pořádku," uvedla Emílie Šilhavá.

Podle ní asi za čtvrt hodiny přijela na místo nehody nějaká žena a odvezla řidiče pryč. "Jeho Felicii nechali stát uprostřed silnice. Až později jsem si všimla, že máme poškozenou zeď a došlo mi, co se stalo," dodala žena.

Ošetřil ho známý lékař

Dále policisté zjistili, že Ladman se nechal ošetřit u svého známého lékaře. "Zavolal mi na mobilní telefon s tím, že se mnou potřebuje mluvit. Známe se z minulosti, ale řadu let už jsem ho neviděl.Vůbec jsem netušil, o co jde. Řekl jsem mu, že nejsem ve službě, ale ať přijede ke mě do ordinace," řekl lékař.

"Mezi sedmou a osmou večer dorazil s manželkou a ještě s nějakým mužem. Řekli mi, že havaroval s autem u Velkého Boru a že potřebuje ošetřit. Byl zraněný na obličeji a na předloktí. Byly to povrchové rány, které nevyžadovaly hospitalizaci. Tvrdil, že na místě byla policie, že je všechno v pořádku. Bylo mi to divné, a tak jsem o tom po jejich odjezdu informoval policii," dodal lékař, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Ladmana se v pátek nepodařilo nikde zastihnout. Do práce v pátek nepřišel a nezvedal telefon ani doma. Proč z místa nehody zmizel, zůstává záhadou. Policisté mají podezření, že vůz řídil pod vlivem alkoholu. Proto se ho také snažili celý večer najít, aby mu mohli dát dýchnout.

Vzal si dovolenou

Škodu na Ladmanově služebním vozidle policisté vyčíslili na 60 tisíc korun. Pokud by mu prokázali, že měl v době jízdy v krvi více jak jedno promile alkoholu, tak by mu v kombinaci se škodou na cizím majetku hrozilo trestní stíhání.

Podle vyjádření Pavla Kováře z Ministerstva zemědělství si Ladman vzal dovolenou. "O nehodě víme. Šetří to policie. Pan Ladman měl povoleno použití služebního vozidla i po pracovní době během právě probíhajících žní ," prohlásil Kovář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám