Hlavní obsah

Milenku obžalovaného utajit nejde, řekl svědek v kauze vyzrazení utajované osoby

– Praha
Novinky, bad

Výslechem svědků pokračoval ve středu pražský městský soud v projednávání případu bývalého detektiva Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Rostislava Kotrče, který měl údajně úmyslně vyzradit identitu utajované svědkyně. Podle jeho kolegy ji ale všichni znali.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kotrč, který vyšetřoval před dvěma lety kauzu údajného uplácení na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), měl podle obžaloby úmyslně zpřístupnit obhájcům obviněných protokol, ze kterého byla zřejmá identita utajované svědkyně. Tou byla zaměstnankyně ŘSD, která prý o utajení sama požádala, bála se prý obviněných. [celá zpráva]

Ve středu vypovídal u soudu Kotrčův pomocný vyšetřovatel Petr Hoňka. Podle něj byla identita svědkyně obhájcům skutečně známa. „Věděli to všichni,“ uvedl Hoňka s tím, že si z prozrazení identity dělali advokáti legraci. Podle Hoňky byl problém už v samotném utajování. „Utajená svědkyně byla milenka obžalovaného, to utajit nejde,“ pokračoval Hoňka.

Celý problém tkví v tom, že ženě byly zabaveny náušnice, které dostala právě od jednoho z obžalovaných. Ve spise jsou zaprotokolované už pod „novou“ identitou. Posléze ale vyšetřovatelé náušnice ženě vrátili, protože se podle nich nejednalo o úplatek. A v protokolu o vydání náušnic už bylo zmíněno pravé rodné číslo a adresa utajované svědkyně.

Nechtěný spis hodili na Kotrče

Podle Hoňky se do spisu nikomu nechtělo. Dozorující státní zástupkyně Jana Jahodová z vyšetřování odvolala v roce 2013 dosavadního vyšetřovatele a spis dala Kotrčovi. „Což bylo zvláštní, protože pracoval u policie krátce, asi dva tři měsíce,“ podotkl Hoňka, který uvedl, že s až osmdesáti šanony se jednalo o největší spis, jaký viděl. „Tomu spisu se všichni vyhýbali. Protože přišel nový kolega, tak to dali jemu,“ míní Hoňka.

Kotrč se hájí tím, že mu utajení svědkyně nikdo oficiálně neoznámil. Další z vypovídajících svědků, operativec Jan Heřman, se ve středu u soudu nechal slyšet, že o tom několikrát padlo slovo na poradách či na chodbě. „Žádná z písemností, mně přístupných ve spisovém materiálu o svědkyni, neměla žádné označení, že se jedná o písemnost ve stupni utajení „vyhrazené“,“ uvedl Kotrč.

O identitě svědkyně byla navíc široká veřejnost informována novinovými články už téměř tři čtvrtě roku před tím, než mělo dojít k žalovanému úmyslnému zpřístupnění protokolu.

Za zneužití pravomoci úřední osoby a za ohrožení utajované informace Kotrčovi hrozí až osmileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám