Hlavní obsah

Mezinárodní zatykač na Wolfa? Podle soudu není důvod

Právo, Aleš Honus

Přestože policie už dva týdny marně pátrá po uprchlém exposlanci Petru Wolfovi, jenž se vyhýbá nástupu do výkonu trestu za dotační podvody, zatím na něj nebyl vydán mezinárodní příkaz k zatčení. Podle ostravského krajského soudu, jehož zatykač z konce ledna platí pouze na území ČR, k tomu zatím není konkrétní důvod.

Foto: Aleš Honus, Právo

Manželé Wolfovi u soudu

Článek

Soudce dosud čeká na vyjádření Policie ČR k zásadní otázce, zda Wolf uprchl, anebo se skrývá v Česku. Policie se k tomu ale do pátku stále nevyjádřila.

„Až dostanu od policie nějaké výsledky pátrání, ze kterých bude možné usoudit, že se pan docent nachází mimo území České republiky, pak teprve bude samozřejmě přistoupeno k vydání mezinárodního zatýkacího rozkazu,“ řekl soudce Miroslav Mucha.

Policie se k otázce, zda už tuší, kde se Wolf skrývá, odmítá vyjádřit. „S určitými informacemi tohoto typu pracujeme, naši taktiku ale určitě zveřejnovat nebudeme,“ řekla bez dalších podrobností mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Pomoci při určení místa, kde se nyní Wolf a pravděpodobně i jeho manželka nacházejí, by mohl mobilní operátor. Telefon, který bývalý poslanec používal a pravděpodobně i nadále používá, je stále zapnutý. Na zavolání nikdo nereaguje.

Tomu, že Wolf telefon přesto používá, nasvědčuje i SMS, kterou z něho ve čtvrtek zaslal deníku Právu. [celá zpráva]

V textové zprávě její autor žertuje, že policie je na něj krátká, protože se přestrojil jako strom a telefon nezvedá proto, že má místo rukou větve.

Protože Wolf patrně stále používá svoji původní telefonní SIM kartu, policie již s největší pravděpodobností musí vědět, ve které zemi se nachází.

Mobilní operátor: lze zjistit, zda je v cizině

Jak sdělil například mluvčí společnosti Telefónica Hany Farghali, v obecné rovině lze říct, že pokud by se skrýval na území České republiky, dá se jeho přibližná poloha lehce určit.

„Nelze zjistit polohu telefonu, ale polohu vysílače, ke kterému je dotyčný zákazník připojený. Pokud se nachází v městské zástavbě, kde je vysílačů více, lze polohu určit přesněji než ve venkovských oblastech,“ řekl Farghali.

Provozní data, která obsahují i určení vysílače, se kterým telefon komunikuje, mobilní operátoři policii na vyžádání v odůvodněných případech poskytují. Jestliže pátrači těmito informacemi disponují, již nyní stoprocentně vědí, zda se Petr Wolf nachází v České republice, nebo uprchl do zahraničí.

„Pakliže je číslo aktivní, dokáže mobilní operátor určit i to, z jaké země dotyčný volá. Neznáme ale jeho přesnou polohu v dané zemi. Takovými informacemi by snad mohl disponovat operátor z konkrétní země,“ dodal Farghali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám