Hlavní obsah

Metalový zpěvák dodržel slib, vrátil se z USA k českému soudu kvůli smrti fanouška

Právo, ČTK, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v pondělí zahájil hlavní líčení se zpěvákem americké metalové kapely Lamb of God Randym Blythem, kterého česká policie loni obvinila z usmrcení fanouška při koncertu. Blythe odcestoval z Česka do USA loni v srpnu poté, co jej soud propustil z vazby na kauci. Slíbil, že k soudu přijede, což také učinil, a během pondělního dopoledne u soudu vypovídal. Hrozí mu až deset let vězení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký zpěvák Randy Blythe (uprostřed) u pražského městského soudu

Článek

„Držím slovo, slíbil jsem, že se dostavím, a to činím,“ zněla první věta, kterou Blythe soudu řekl.

„Uvědomuji si, že nebudu souzen ve své zemi, ale podrobím se právu této země,“ dodal Blythe. K soudu se dostavil v obleku, dioptrických brýlích a nakrátko ostříhaný. Hájí ho několik obhájců.

„Nikdy jsme nevyzývali fanoušky, aby lezli na pódium,“ prohlásil Blythe. Obžaloba ho totiž viní, že vlastními gesty přiměl diváky v klubu, aby mezi hudebníky přišli. „Obyčejně míváme ve vzdálenosti jednoho a půl metru od pódia zábrany a ve volném prostoru stojí svalnatí ochránci,“ uvedl dále s tím, že přítomnost fanoušků na pódiu je nebezpečná pro hráče i diváky.

Koncert byl údajně špatně připravený

Pražský koncert označil od začátku za špatně připravený, v klubu byl podle něj nepořádek a lidé na pódium lezli zcela nekontrolovaně. Mezi kapelou a fanoušky došlo během večera k několika strkanicím. Kytarista měl prý problém místy vůbec hrát.

Sám Blythe jednoho fanouška poté, co ho začal objímat, dokonce přimáčkl k zemi a pak odstrčil. K samotnému incidentu, po němž fanoušek zemřel, však Blythe mnoho konkrétního neřekl. Pouze uvedl, že ke konci koncertu se na pódium přimotal někdo s dlouhými vlasy, v černé košili, džínách nebo šortkách, a že ho odstrčil.

Agresivní jsem jen na pódiu, je to součást koncertu.
Randy Blythe

Zpěvák také přiznal, že už v minulosti na koncertech skupiny Lamb of God došlo k úrazům. Nikdy prý ale při tak zvaném stage divingu (seskakování z pódia mezi fanoušky). Ten patří na metalových koncertech k poměrně častým způsobům zábavy publika. Podle Blythe k němu však na jiných koncertech docházelo jen výjimečně, když se některému z fanoušků podařilo proklouznout ochrance.

K tragickému večeru z května 2010 dále uvedl, že nebyl ve výjimečně špatném psychickém stavu, jak tvrdí obžaloba. Podle ní totiž diváka z pódia srazil úmyslně a ze vzteku. Přiznal však, že ho rozčilovalo špatné zajištění bezpečnosti koncertu a také, že týž den dostal zprávu o úmrtí kamaráda.

Blythe dostal také příležitost vyjádřit se k posudku psychiatrů, kteří ho označili za agresivní a disociální osobnost. „Agresivní jsem jen na pódiu, je to součást koncertu,“ odpověděl zpěvák. „Podílím se na charitativních aktivitách. Prodal jsem v dražbě jednu z našich cen Grammy a výtěžek věnoval na výzkum svalové atrofie u dětí. Přispěl jsem i na výzkum rakoviny prsu,“ bránil se Blythe.

Rodiče zemřelého žádají milióny

Když se o úmrtí sraženého fanouška dozvěděl, napsal prý rodině dopis, v němž nabízel pomoc a osobní setkání. Nedostal prý žádnou odpověď.

To však vzápětí ve své výpovědi popřel otec oběti. „Ze skupiny ani od obhajoby nás nikdo nekontaktoval,“ řekl během krátkého výslechu. Okolnosti úmrtí syna už soudu nepopisoval. Předseda senátu Tomáš Kubovec hned v úvodu prohlásil, že se soud spokojí s jeho výpovědí z přípravného řízení. Na výslovný dotaz otec pouze potvrdil, že syn byl až do incidentu na koncertě zcela zdráv.

Rodiče zemřelého fanouška se k obžalobě připojili s nárokem na náhradu škody ve výši 10 miliónů korun.

Případ se týká koncertu kapely v pražském klubu Abaton na konci května 2010. Blythe tehdy údajně shodil při vystoupení z pódia mladíka, který později zemřel na následky zranění hlavy. Zpěváka zadržela policie loni na konci června v Praze, kde měla jeho skupina koncertovat.

Obvodní soud pro Prahu 8 jej pak poslal do vazby, Blythe se z ní dostal po pěti týdnech na kauci přibližně osm miliónů korun. Po propuštění odcestoval zpět do USA.

Zpěvák podle rozhodnutí soudu nemá žádné omezující podmínky, mezi něž obvykle patří například povinnost hlásit se v daných termínech na policejní stanici. Podle soudu není po dohodě s advokáty důvod k podezření, že by se vyhýbal trestnímu řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám