Hlavní obsah

Měsíc bydlel v Ostravě s mrtvým kamarádem. Chtěl jsem oddálit odhalení, řekl soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případem mimořádně otrlého násilníka, který se svou mrtvou obětí bydlel déle než měsíc, se od pondělí zabývá ostravský krajský soud. Třiapadesátiletý Vladimír Sárközi u soudu své jednání vysvětloval tím, že po smrti kamaráda, který se při rvačce udeřil hlavou o zeď, se snažil co nejvíce oddálit své odhalení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vladimír Sárközi u ostravského krajského soudu.

Článek

V době útoku byl muž v režimu podmíněného propuštění z vězení, kde si odpykával jedenáctiletý trest za vraždu svého otce. Nyní mu hrozí podstatně delší trest, i když tentokrát je jeho jednání kvalifikováno „jen“ jako ublížení na zdraví s následkem smrti.

K incidentu došlo loni 15. prosince v bytě v Orebitské ulici v Ostravě-Přívoze, který Sárközi obýval se svým kamarádem. Nabídku bydlet v jednopokojovém bytě dostal díky tomu, že jeho kamarád neměl peníze na nájemné.

Věděl jsem, že se na to přijde, a snažil jsem se to co nejvíc oddálit.
obžalovaný

Oba muži se dohodli, že zde Sárközi bude bydlet několik měsíců, ovšem kamarád po něm v prosinci začal požadovat, aby se odstěhoval dříve. V osudný den spolu vypili láhev metaxy a téměř celou láhev slivovice a začali se opět hádat kvůli termínu opuštění bytu.

Sárközi u soudu řekl, že jeho kamarád se rvačkou začal. „Dal mi ránu pěstí do hlavy, tak jsme se začali prát,“ řekl s tím, že mu oplatil také pěstmi. V jednu chvíli se ale kamarád udeřil hlavou do zdi a posadil se na židli. „Jenom seděl a chroptěl,“ řekl Sárközi.

Mrtvolu zastlal 

Vzhledem k tomu, že byl opilý, Sárközi po incidentu usnul. Když se ráno vzbudil a zjistil, že kamarád stále sedí na svém místě bez známek života, vzal psa, který s oběma muži byt obýval, a šel ho vyvenčit. „Toulal jsem se po městě. Pak jsem se vrátil do bytu a začal jsem pít,“ řekl.

Na dotaz soudce a přísedících, zda ho ani na chvíli nenapadlo smrt kamaráda oznámit, jen pokrčil rameny. Po opakovaných dotazech jen řekl: „Věděl jsem, že se na to přijde, a snažil jsem se to co nejvíc oddálit.“ Stejně rozpačitě odpovídal i na otázku, proč mrtvé tělo přemístil po několika dnech z kuchyně do obývacího pokoje, kde ho zastlal. „Nechtěl jsem, aby tam tak seděl,“ řekl pouze.

Sárközi už v minulosti podobně s mrtvým tělem manipuloval. Když zavraždil svého otce – na Kladensku ho udusil polštářem –, odvezl tělo do kůlny, kde zůstalo ležet několik měsíců. Soud Sárközimu v roce 2006 za vraždu vyměřil jedenáct let za mřížemi.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, zda bude v tomto týdnu vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám