Hlavní obsah

Měl vyhodit přítelkyni ze sedmého patra, žalobkyně žádá 18 let vězení

Novinky, bad
Praha

Státní zástupkyně navrhla pro Miroslava Sabola, který podle obžaloby vyhodil svou přítelkyni ze sedmého patra, čtrnáct až osmnáct let vězení za pokus o vraždu a usmrcení z nedbalosti. Sabol se hájí tím, že žena spáchala sebevraždu. Rozsudek padne v pátek ráno.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Padesátiletý Slovák Sabol, podle obžaloby přiškrtil po předchozí hádce kvůli penězům loni v červnu v pražské Lhotce svou přítelkyni tak, že ztratila vědomí. Bezvládné tělo pak měl vystrčit z okna, aby svůj čin zamaskoval jako sebevraždu. Žena v minulosti trpěla psychickými problémy.

Pro obžalobu byl stěžejní zejména záznam z palubní kamery auta policejní hlídky, který pád ženy z osmnácti metrů zaznamenal.

„Dle názoru obžaloby je ze záznamu patrno, že z okna je velice pomalu vystrkováno nehybné tělo,“ myslí si státní zástupkyně Jana Kadeřábková.

Znalci: Neskočila

Tuto variantu podpořily i znalecké posudky z oboru biomechaniky, genetiky a soudního lékařství. Na krku poškozené našli znalci dva vzorky DNA, její a Sabolův. Soudní lékaři zase po ohledání těla zjistili známky dušení.

„Zranění nasvědčují stisknutí hrdla jednou rukou,“ prohlásil znalec Otto Boubelík.

„Vše nasvědčuje tomu, že byla při pádu z okna v bezvědomí. Prakticky vylučuji, že by poškozená vylezla na parapet,“ dodal jeho kolega Miroslav Kůdela. A konečně podle posudku z forenzní biomechaniky pád ženy odpovídá tomu, že byla z okna vystrčena, hlavou napřed. Podle znalce Jiřího Strause jde o variantu hraničící s jistotou.

Podle Kadeřábkové si Sabol myslel, že je přiškrcená žena mrtvá, proto kvalifikovala následné vyhození z okna jako usmrcení z nedbalosti. Škrcení ženy ovšem žalobkyně chápe jako pokus o vraždu v nepřímém úmyslu. Zákon takové jednání kvalifikuje jako vraždu ve stadiu pokusu, za což může padnout trest mezi deseti a osmnácti lety vězení.

Obhájce: Zprostit obžaloby

Sabolův obhájce Ondřej Chalupa ale argumentuje, že se nic trestného prokázat nepodařilo.

„Neexistuje žádný přímý důkaz, že by byl přítomný v bytě a jednání se dopustil. Neexistuje důkaz, že by jí sevřel hrdlo nebo vystrčil z okna,“ prohlásil v závěrečné řeči a připomněl údajné ženiny sklony k autoagresi.

„Skutečnost, že to obžalovaný mohl udělat, neznamená, že to udělal. Nepřímé důkazy nevytvářejí ucelený řetězec, který by prokázal vinu obžalovaného,“ zakončil řeč Chalupa. Žádá zproštění obžaloby.

Sám Sabol se omezil na krátké vyjádření. „Jsem nevinný, takové věci bych nebyl schopen myšlenkou, natož činem.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám