Hlavní obsah

Měl Berdych strach, že ho policisté zlikvidují?

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Obžalovaný bývalý dopravní policista Jiří Železný ve čtvrtek soudu řekl, že obranu proti průniku tajných policejních agentů do Berdychova gangu zajišťovali policisté. Jak to probíhalo a jak policisté gang kryli za podíl z loupeží, Železný vysvětlil na vlastním případě. Možná že tak přispěl i k nalezení odpovědi, proč gang mohl řádit tak dlouho.

Článek

Železný před trestním senátem soudce Petra France včera uvedl, že vše pro něj začalo na jaře v roce 2000. "David Berdych mi řekl, že dává dohromady skupinu lidí, která bude páchat trestnou činnost a budou ji krýt vysocí policejní důstojníci s tím, že nás nesmí chytit na místě a nesmíme nikomu ublížit," vypověděl Železný. Nabídku přijal. "Potřeboval jsem peníze... Nabídku jsem vnímal tak, že to tady tak chodí," řekl.

Nejedná se náhodou o agenta?

Berdych se Železnému zmínil o důstojnících pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem. Nejmenoval je, ale jako hlavní kontakt uvedl podnikatele Luďka Žaluda staršího. Po přijetí nabídky dal Železný své osobní údaje Berdychovi. "Řekl, že mě policisté musí prověřit, že se bojí, abych tam nebyl nasazen jako agent," popsal Železný vstup do gangu.

Prověřen policisty, které neznal a údajně stále nezná, byl. Dostal mobil s kartou a kontaktními čísly na uzavřenou skupinu gangu a začal být nasazován do akcí. Po oloupení pracovníka bezpečnostní agentury Miloše Kluberta se však Železný při druhé loupežné akci o pět dní později dostal do problémů. Loupež před pobočkou IPB banky v Praze 5 totiž gang provedl s Železného favoritem, na kterém byla upevněna státní poznávací značka jeho přítele Frauberka. Kriminalisté z Prahy 5 druhý den po loupeži pozvali Železného k podání vysvětlení.

Legenda o panu Bugnovi

"Hned jsem telefonoval Berdychovi. Řekl, že vše vyřeší. Po skončení práce jsem odjel k Radkovi Trumpešovi (spoluobžalovaný). Tam mi Berdych přivezl legendu o panu Bugnovi, kterou jsem měl kriminalistům vypovědět," vypověděl Železný.

Legenda byla jednoduchá. Podle ní měl Bugna půjčit favorita Železnému a přijít si vzít auto zpět. "A já jsem tam zapomněl SPZ (Frauberka). Dostal jsem i telefonní spojení na Bugnu," řekl obžalovaný.

Na policii v Praze 5 u Smíchovského nádraží Železného odvezli Jan Zelený (spoluobžalovaný) a Trumpeš. Na policejním dvoře stál favorit, ve kterém den předtím provedli loupež u banky. "Bylo tam pět nebo sedm policistů. Výslech byl nepříjemný. Klasicky křížový a trval asi čtyři nebo pět hodin. Byl tam i kriminalista Břeský z pražské správy... Ten s dalšími odešel. Zůstali tam nakonec dva policisté. Ti napsali protokol podle mé legendy, ale na nic se neptali. Řekli, abych to podepsal... Domů jsem jel hromadnou dopravou," vypověděl Železný. Pak zavolal i Bugnovi, a hlavně Berdychovi, který už za hodinu znal i podrobnosti z protokolu. "Uvěřil jsem, že spolupráce s policisty funguje," uzavřel Železný.

Gangsterův strach

"Výpověď Železného by neměl být problém ověřit. Uvedený protokol by měl být u majora Břeského i na Praze 5. I když tam by ho mohla před čtyřmi lety zničit povodeň," řekl Právu právní expert. Za problém označil odhalení policistů, kteří Železného prověřovali a s gangem spolupracovali.

"Peníze z loupeží totiž měl brát i důstojník Bezpečnostní informační služby, dosud známý jen pod přezdívkou Doktor. Na stopě mu byli policisté z týmu Mari, ale ten před třemi lety zanikl. Možná že ti, co měli zájem na zničení Mari, zlikvidovali i dokumentaci o Doktorovi," dodal expert.

Berdych si zřejmě křehkost a nebezpečnost své situace jako hlavního kontaktu s policisty uvědomoval. "Postupem času jsem dospěl k závěru, že Berdych má strach, že to všechno je jen na něm. Snažil se nás do toho zapojit. Ukázat nám jak to je," řekl Železný. Není jediný z obžalovaných, kdo před soudem o strachu Berdycha mluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám