Hlavní obsah

Mechanik stíhán kvůli zřícení vrtulníku s Remkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

V souvislosti s havárií armádního vrtulníku, který se před dvěma lety zřítil nedaleko Milevska i s americkým astronautem českého-slovenského původu Eugenem Andrew Cernanem a československým kosmonautem Vladimírem Remkem na palubě, byl v úterý obviněn 45letý palubní mechanik.

Foto: Petra Dolanská
Článek

Řekla to dnes písecká policejní mluvčí Hana Tomášková, která tak opravila včerejší informace, že obviněným je pilot vrtulníku.

"Palubní mechanik v rozporu s letovým předpisem nezkontroloval zapnutí čerpadel paliva z podvěsných nádrží do nádrže spotřební. V důsledku toho pro nedostatek paliva nejprve vysadil jeden a poté i druhý motor a vrtulník havaroval. Při jeho pádu bylo zraněno všech 12 osob na palubě," citovala Tomášková pro ČTK z obvinění.

"Celková škoda, včetně nákladů na asanaci místa havárie, činí více než 3,4 miliónu korun," dodala. Mechanikovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti tři až deset let vězení.

Zřítil se z pěti metrů

Vrtulník Mi-8 letěl osudný říjnový den před dvěma lety do Bernartic u Tábora, rodiště Cernanova dědečka. Asi čtyři kilometry od obce se ovšem z pěti metrové výšky zřítil. Remek vyvázl s pohmožděninami podobně jako Cernan, který měl naražená žebra. Ostatní cestující i členové posádky utrpěli vesměs středně těžká zranění. Havarovaný vrtulník byl určen k přepravě ústavních činitelů včetně prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám