Hlavní obsah

Matka vysoudila za smrt syna čtvrt miliónu

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Zásadní obrat nastal v případu úmrtí desetiměsíčního dítěte - Zdeňka Fajfrlíka, který před čtyřmi roky náhle zemřel v nemocnici. Jeho osmadvacetileté matce Zdeňce Fajfrlíkové se podařilo v úterý vyhrát soudní spor s havířovskou nemocnicí, kterou dlouhé roky ze smrti jediného syna vinila.

Článek

Uspěla až po letech vleklého boje u občansko-právního soudu, když nemocnicí zažalovala s pomocí svého advokáta. Vysoudila odškodnění čtvrt miliónu korun. Celý případ přitom v minulosti několikrát vyšetřovala policie, ale pokaždé ho odložila s tím, že nikdo z lékařů na chlapečkově smrti vinu nenese.

Opožděné přeložení chlapec do nemocnice

Skutečnost, že havířovská nemocnice má podíl na smrti dítěte, potvrdil svým rozsudkem až tento týden Krajský soud v Ostravě. Z původně požadovaného miliónového odškodnění přiřkl matce 240 tisíc korun.

"Byl shledán postup non lege artis, konkrétně šlo o opožděný překlad dítěte do fakultní nemocnice. Péče předtím byla v pořádku, pouze v tomto jediném kroku byl shledán postup, který je v rozporu s lékařskou etikou a byl v příčinné souvislosti s úmrtím dítěte," potvrdila Právu soudkyně Lenka Severová.

Do nemocnice s běžným průjmem

Matka se snažila upozornit na úmrtí syna, kterého do havířovské nemocnice přivezla s běžným průjmem, všechny možné instituce. Neustále poukazovala na to, že lékaři při jeho léčení chybovali.

"Do havířovské nemocnice jsme syna odvezli s běžným průjmovým onemocněním. Při telefonátech mi tvrdili, že jeho stav je ustálený," popsala Fajfrlíková. Po čtyřech dnech hospitalizace v havířovské nemocnici jejího syna znenadání převezli ve vážném stavu do ostravské fakultní nemocnice. Tam po několika dnech zemřel na otravu krve vyvolanou bakterií.

O vině lékařů byla přesvědčena

Fajfrlíková vnímá rozhodnutí ostravského soudu jako obrovskou satisfakci v jejím nekonečném boji.

"O ty peníze mi vůbec nejde. Byla jsem přesvědčená, že lékaři mají podíl na smrtí mého syna. Teď se to potvrdilo," řekla Právu v úterý Fajfrlíková v telefonickém rozhovoru z Irska, kam se odstěhovala za prací. Loni se rozhodla odejít z České republiky a začít úplně nový život.

Osud k ní byl v minulosti neskutečně krutý. Když totiž v roce 2004 očekávala narození malého Zdeňka, zabili jí manžela. V baru, kde pracoval jako číšník, ho při loupežném přepadení ubodali. Pak přišla další rána v podobě úmrtí syna Zdeňka.

"Chci, aby policie celý případ úmrtí mého syna znovu otevřela. Chci se dočkat spravedlnosti a potrestání lékařů. I když vím, že syna mi již nic nevrátí," doplnila v telefonu z Irska roztřeseným hlasem.

Reklama

Výběr článků

Načítám