Hlavní obsah

Matka „vlčích dětí“ napadla u soudu svého otce

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Druhým dnem pokračoval soudní proces s rodiči tzv. vlčích dětí, které jejich rodiče zcela izolovali od okolního světa. Soud ve středu vyslýchal rodiče obou manželů. Matka 36leté ženy odepřela výpověď, otec uvedl, že se s dcerou po jejím sňatku celá léta nestýkali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matka přichází k soudu

Článek

Od okolí měl jejich dceru údajně izolovat právě manžel, s nímž se seznámila v polovině 90. let na inzerát v Annonci.

„Jsme přesvědčeni, že jste zabraňoval naší dceři, abychom se stýkali, tak o vás nemáme dobré mínění,“ řekl dědeček „vlčích dětí“ svému zeťovi sedícímu na lavici obžalovaných.

Bil mě, když jsem byla malá. Opravdu ho hrozně nenávidím.
obžalovaná žena

Soudu pak popisoval údajně harmonický vztah, který před sňatkem s dcerou měli. „Těsně předtím, než si ho vzala, byla v létě dvakrát ve Španělsku, jezdila pravidelně v zimě na lyže, pak se změnila, přerušila vztahy se všemi přáteli,“ řekl soudu otec ženy. „Myslím, že byla šťastná,“ zhodnotil někdejší atmosféru v rodině.

Právě na tato slova reagovala žena obžalovaná z týrání vlastních dětí útokem. Vyskočila z lavice obžalovaných a rukama strčila do svého otce se slovy: „To je lež. On mě týral!“ Poté, co ji justiční stráž usadila opět na místo, se okamžitě uklidnila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Otec přichází k soudu

„Bil mě, když jsem byla malá. Opravdu ho hrozně nenávidím,“ vysvětlovala soudu svůj výbuch poté, co ji předseda soudního senátu Kamil Kydalka varoval před dalšími excesy.

Jsou to normální kluci
dědeček z otcovy strany

Naopak rodina otce „vlčích dětí“ se u soudu za svého člena postavila. Bratr, u kterého oba chlapci odebraní rodičům od června žijí, i otec s matkou rozhodně odmítli, že by děti po dva roky zapírané před úřady, jevily známky nějakého poškození či zaostalosti.

„Jsou to normální kluci,“ řekl o svých vnucích dědeček z otcovy strany. Odmítl výhrady sociálních pracovnic, že rodina žila v nečistotě a děti byly špatně živené. „Až v přehnané čistotě žili,“ namítl s tím, že když synovi vozil domů materiál pro jeho brašnářskou živnost, nedovolil mu prý postavit tašky na ulici, aby si pak nezašpinil byt.

Na druhou stranu však přiznal, že v bytě u svého syna nikdy nebyl. Práci si prý předávali před domem, protože synova manželka údajně nechtěla tchánovu rodinu vidět. Divné mu nepřipadalo ani to, že od pěti let s manželkou vychovávali nejstarší z vnoučat, dnes skoro čtrnáctiletou dívku.

Rodinnou situaci jsme nikdy neprobírali. Je to poněkud nestandardní, ale byla to jejich volba.
bratr obžalovaného

„Vedle domu máme krásnou rodinnou školu, tak jsme si ji vzali k sobě. Párkrát byla u rodičů na sobotu a neděli, pak ji dali k nám,“ uvedl dědeček „vlčích dětí“ s tím, že jeho syn se snachou měli jiné starosti. „Oni si chtěli užít sami. Ona (vnučka) si tam zvykla, měla kamarády. Na Vinohradech je mrtvo, nemáte kam jít,“ vysvětlil, proč si se ženou vnučku osvojili.

Přiznal také, že až do letošního dubna, kdy ve vinohradském bytě zasahovala policie a poté úřad městské části, nevěděl o existenci svých dvou vnuků. „My jsme o tom vůbec nevěděli. To bychom si je vzali rovnou,“ řekl soudu.

Bratr obžalovaného, který s rodiči žije nedaleko Mníšku pod Brdy a v jehož péči se nyní utajení synové nacházejí, je s jednáním svého bratra také až podivuhodně srozuměn.

„Rodinnou situaci jsme nikdy neprobírali. Je to poněkud nestandardní, ale byla to jejich volba. Jakmile proběhnou všechny soudy ohledně poručnictví, kdykoli se mohou (bratr se švagrovou) na děti přijet podívat,“ řekl soudu bratr obžalovaného.

Řekla, že jí manžel chce zabít a že chce zabít její děti.
zasahující policista

Soud ve středu vyslechl také policisty, kteří loni v dubnu zasahovali ve vinohradském bytě poté, co matka „vlčích dětí“ volala na linku 158 o pomoc před manželem. Právě roztržka ze 17. dubna, kdy měl muž na svou ženu zaútočit - byť jen výhrůžně, přispěla k objevení zapíraných synů.

„Řekla, že jí manžel chce zabít a že chce zabít její děti,“ řekl soudu policista Lukáš Duben, který se dvěma kolegy 17. dubna k nahlášenému případu domácího násilí vyjížděl.

Nechtěli, aby děti chodily do cizího světa

„On (otec) stál před dveřmi, kolegové byli venku, já šel dovnitř,“ popsal výchozí situaci v domě. Z bytu mu v paměti utkvěl hlavně zápach. „Smrad, snad moč, zatuchlina nebo něco... Normální byt to nebyl. Spíš takový holobyt,“ uvedl policista.

Děti byly podle něj oblečeny pouze do plen, jinak jim však na první pohled nic nescházelo. Jejich původ prý policistům vysvětloval otec. „Říkal, že je porodili doma, že nechtěli, aby chodily do cizího světa, kde by jim mohl někdo ublížit,“ uvedl policista.

Jeho kolega Michal Roštinský si vybavil i vyhrocenou konverzaci mezi samotnými manželi. „Vytýkal jí, že je nečistá, protože spala s jinými muži před jejich svatbou,“ popsal výtky manžela adresované jeho ženě. Ta si prý zase policistům postěžovala na své zklamání ze vztahu.

Hovořila o božstvu ve svém manželovi

„Říkala, že si myslela, že je (manžel) nadpozemská bytost nebo nějaké božstvo, a že tomu tak není,“ uvedl druhý z policistů. Byt, v němž manželé žili, byl podle něj vybaven stroze, na zápach nebo špínu si už ale svědek nevzpomínal.

Výpověď sociální pracovnice, která asistovala o pár dnů později při odebrání dětí, přečetl soudce ze spisu. Svědkyně má totiž každým dnem rodit. Policii již dříve sdělila, že odebrání dětí se odehrálo bez hysterických scén. Matka prý dokonce odmítla nabídku, aby se syny v kojeneckém ústavu sama pobývala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám