Hlavní obsah

Matka v Olomouci odložila jednodenní dítě

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Jednodenního chlapce, kterého jeho matka odložila, přivezli v pondělí večer kolem 21. hodiny zaměstnanci olomoucké pobočky Fondu ohrožených dětí (FOD) do Fakultní nemocnice v Olomouci. O jeho dalším osudu nyní rozhodne soud.

Článek

Pracovníci fondu uvedli, že krátce předtím, než ho přinesli do nemocnice, jim dítě předala jeho matka, která je přinesla do sídla fondu na Sokolské ulici. Ještě předtím FOD kontaktovala prostřednictvím SMS na krizový telefon s tím, že babybox je daleko. Přála si zůstat v anonymitě. Je to už páté dítě, které FOD anonymně převzal od matek po utajeném těhotenství a porodu.

„Miminko bylo na první pohled v dobrém zdravotním stavu, při předání oblečené a zabalené v dece,“ uvedla ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

„Stáří chlapečka bylo podle odborníků z našeho novorozeneckého oddělení přibližně 24 hodin. Vážil 3200 gramů a odhadovaná délka byla 51 centimetrů,“ řekl Právu v úterý mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Podle prvních vyšetření jde i podle lékařů o zdravé a donošené dítě. Matka chlapce si prý přála, aby se jmenoval Jiří. V péči fakultní nemocnice zůstane pravděpodobně do rozhodnutí soudu o jeho umístění v náhradní rodině či do ústavního zařízení.

Matka podle Vodičkové fond písemně požádala, aby její syn byl umístěn buď přímo do rodiny, nebo do Klokánku, v žádném případě do kojeneckého ústavu.

„Jeho opatrovníkem je nyní orgán sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Olomouce, který si také s ohledem na dítě a matku nepřeje žádné fotografování a žádnou obrazovou dokumentaci dítěte v médiích,“ dodal Havrlant.

Olomoucká Fakultní nemocnice má od roku 2005 babybox zřízený a provozovaný občanským sdružením Babybox Statim. Doposud jej matky v tísni využily dvakrát. Poprvé předloni 9. června, kdy v něm zdravotníci novorozeneckého oddělení našli chlapce, který byl později pojmenován jako Staník, podruhé loni 17. března byla v babyboxu nalezena holčička, která byla pojmenována jako Terezka. V Česku je podobných schránek pro uložení novorozence již 22.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám