Hlavní obsah

Matka unesené Terezy přijela do Austrálie, chce dítě dostat zpět

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Matka šestileté Terezy Vichnarové přiletěla do Austrálie, kam dívku o Velikonocích unesl její otec Rodney Wiliam Cowie. Chce se tam spojit s právníky, znovu získat dceru zpět a odvézt ji do ČR.

Článek

"Tuto informaci jsem dostal ve čtvrtek ráno,“uvedl právní zástupce Filip Santini. Matka se vydala hledat Terezku na vlastní pěst zřejmě v polovině týdne. Na základě dokladů, které ji opravňují k péči o dítě, chce jednat s místními úřady. „Patrně kontaktovala právního zástupce, který před léty řešil péči o dceru při rozvodu,“ dodal právník.

O cestě Nicol Vichnarové do Austrálie byl informován i policejní vyšetřovatel. „Minulý týden uvedla, že hodlá vycestovat do zahraničí, termín ale neupřesnila,“ potvrdila mluvčí západočeské policie Jolana Číhová.

Do země, kde žije, zřejmě na falešný pas, odvezl šestiletou Terezku o Velikonocích její biologický otec, Novozélanďan Rodney W. Cowie. Odletěl s ní bez vědomí matky, poté, co si dítě vyzvedl doma, v Žákavě na Plzeňsku. Za to je stíhán pro trestný čin poškozování cizích práv.

Policie stále neví, kde Cowie s dívkou je

Policie Cowieho zatím neobžalovala. „Ve spolupráci s Interpolem zjišťujeme adresu jeho pobytu, abychom mu mohli předat usnesení o zahájení trestního stíhání,“ informovala policejní mluvčí.

Cowie není v rodném listě dítěte uveden jako otec a nemá tak k němu žádný právní vztah. Terezka má pouze české státní občanství. Navíc po rozvodu rodičů svěřil australský soud dítě do péče matky. „Za porušení tohoto rozsudku hrozí otci v Austrálii až rok vězení, veřejně prospěšné práce nebo pokuta do výše 6 600 dolarů,“ uvedl Santini.

Ještě před svým odletem se matka s dcerou telefonicky spojila. Malá navštěvuje školu, myslí si ale, že je na prázdninách a nechápe, proč s ní není maminka. „Stýská se jí také po zvířátkách, strýčkovi, babičce, chce zpátky do školky a diví se, proč má dvě maminky. Z toho vyplývá, že v rodině je další žena,“ zkonstatoval právní zástupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám