Hlavní obsah

Matka skončila v azylovém domě, protože úřad neměl informaci. Syna se musela vzdát

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Hana Habichová se třemi dětmi utekla z domova, protože manžel, který ji i jejího prostředního syna bil, se vrátil z vězení. Úřad práce jí ale v listopadu zastavil dávky i rodičovský příspěvek. Důvod? Včas nenahlásila, že se manžel mezitím stihnul opět octnout ve vazbě. A tak skončila v azylovém domě a zcela bez peněz.

Matka skončila v azylovém domě, jednoho syna se musela vzdátVideo: Novinky

 
Článek

Musela se vzdát desetiletého syna, sama nejedla, na sunar pro devítiměsíční dceru a nájem si peníze půjčila.

Na rozdíl od paní Simony, jejíž děti nemusely skončit v dětském domově a ona na ulici díky sbírce, do níž před několika dny přispěli čtenáři Práva a Novinek.cz, paní Hana na takovou pomoc zatím štěstí neměla.

Paní Haně úřad práce podřezal větev tak, že se jí i jejím dětem život zcela sesypal. Žena žila v jižních Čechách v domácnosti s manželem a jeho rodiči. Nejstarší Matěj (18) žije na internátě a jezdí domů jen na víkendy, takže v domácnosti trvale žil jen Dan (10).

Uklízela načerno, udali ji, přišla o všechno. Matku tří dětí zachránili čtenáři Práva a Novinek

Domácí

„Manžel bil mě i Dana. Dvakrát mě surově napadl i v těhotenství. Naposled to bylo, když jsem se vrátila z brigády a našla Danečka doma zbitého tak, že měl zlomený i nos. Manželovi rodiče nezasáhli, také je bil a báli se. Hned jsme jeli na pohotovost a jeden mladík z vesnice, se kterým můj manžel popíjel, zavolal na policii a ohlásil to,“ popsala poslední útok Hana.

„Už v té době měl manžel nastoupit do výkonu trestu za neplacení alimentů. Vyhýbal se tomu, porušil podmínku, a tak po tomto oznámení přijeli policisté, rovnou ho zatkli a zavřeli,“ dodala.

Vinou soudu ho pustili z vězení

I když žití ve společné domácnosti bylo napjaté, Hana přivedla na svět zdravou Valentýnku. Jenomže její muž se měl po deseti měsících vrátit z vězení, přestože mu měl být trest prodloužen za domácí násilí. Odvolal se a soud už nezareagoval tak rychle, aby výkon trestu navázal.

Foto: Novinky

Paní Hana nemůže nastoupit do práce kvůli péči o malou dcerku.

„Strašně jsem se bála, co by nám udělal. Nehledě na to, že mi paní ze sociálky na rovinu řekly, že mi syna i dceru odeberou, pokud bych zůstala ve společné domácnosti s agresorem. Kamarádka mi půjčila byt na měsíc a já plánovala, co dál. Do toho mi zavolali z úřadu práce, u nějž jsem poté, co muže zavřeli, žádala o přídavky na děti. Ptali se, jestli je stále zavřený, a já řekla, že už zase,“ popsala průšvih, který se měl teprve rozeběhnout, matka tří dětí.

Úřad: Zase sedí? To jste měla nahlásit, nic vám nedáme

Její manžel si totiž na svobodě našel přítelkyni a třikrát ji tak surově zbil, že zamířil do věznice znovu.

„Úřednice mi řekla, že jsem to měla nahlásit, a než to tedy napravím, pozastaví mi přídavek na dítě. S tím jsem se smířila, ale v šoku jsem byla, když jsem v listopadu zjistila, že mi vzali i rodičovský příspěvek, o čemž vůbec nemluvila. Tedy v tu chvíli jsem přišla o 11 600, a to už jsem zvládnout nedokázala,“ svěřila se redakci Hana.

Podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové jednala úřednice podle platné legislativy. „Rodičovský příspěvek je nepojistná sociální dávka, která náleží rodiči, jenž pečuje celodenně a řádně o nejmladší dítě v rodině do čtyř let věku. V případě neplnění podmínek stanovených zákonem může úřad zastavit výplatu dávky,“ sdělila Právu mluvčí s tím, že pokud k zastavení výplaty této dávky dojde, jedná se o individuální případy, které ÚP ČR pečlivě posuzuje.

Špatný posudek připravil nemocného člověka o statisíce

Domácí

Dočasný domov našla Hana pro sebe a děti v azylovém domě v Praze. „Na nájemné 5,5 tisíce jsem si půjčila. I peníze na sunar. Plenky pro Valentýnku jsem ještě měla. Já sama jsem nejedla, o Matěje bylo postaráno na intru, ale o Danečka už jsem se nedokázala postarat, a tak si ho vzal dočasně jeho biologický otec,“ přiznala zdrceně matka.

„Snažila jsem se získat to potvrzení. S manželem jsem pochopitelně v kontaktu nebyla. Tehdy jsem bojovala i s tím, že musím sehnat peníze na obálku a známku,“ vzpomněla na příjem prvních peněz po dvou měsících Hana, jejíž žádost o rozvod leží u soudu.

„Když jsem konečně to potvrzení sehnala, obeslal mě úřad znovu a chtěl další a další formuláře. Bylo před Vánoci a já už byla úplně zoufalá. Nakonec mi 15. prosince rodičovskou i dávky vyplatili. Samozřejmě bez příspěvku na Dana, jehož pobyt u otce jsem nahlásila,“ dodala.

Znovu se nadechla a chce získat zpět domov a normální život. „Nikdy předtím jsem nebyla závislá na dávkách. Teď s miminkem nemám moc možností, ale nevzdám to. Potřebuji získat byt, abych si mohla vzít zpět svého syna a abychom byli zase pohromadě. Odrazit se ode dna a žít jako dřív,“ dodala matka tří dětí.

Znovu pomůže SOOD

Pomoci se jí rozhodlo Sdružení na ochranu ohrožených dětí (SOOD). „Děkujeme všem, kteří poslali pomoc pro paní Simonu a její děti. Mnozí z vás napsali, že posílají peníze pro ni i další rodiny a děti, které se ocitly v takto šílené situaci. Proto jsme se rozhodli ze sbírky alespoň trochu ulehčit paní Marii a jejím dětem,“ řekla Právu Marie Vodičková, ředitelka SOOD.

„Je na tom tak špatně, že se mi ani nechtělo věřit. Slíbila jsem jí deset tisíc na to, co dluží, a pomůžeme třeba i s kaucí na byt,“ dodala Vodičková a připomněla číslo účtu, na který mohou lidé zaslat finanční pomoc: 151151156/2010.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám