Hlavní obsah

Matka si užívala, děti žebraly o jídlo

Právo, Patrik Biskup

Našla si nového přítele a v tu chvíli hodila všechny rodičovské povinnosti za hlavu. Za svojí novou láskou jezdila 35letá žena z Klatovska desítky kilometrů, přičemž doma nechávala bez dozoru své tři dcery ve věku 10, 13 a 14 let. Děti nechodily do školy, byly hladové a musely žebrat u sousedů o jídlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Už jsou velké, dokáží se o sebe postarat,“ obhajovala se matka, kterou podle zjištění Práva policie obvinila z trestného činu ohrožování výchovy dítěte, za což může skončit až na dva roky za mřížemi. Zároveň soud rozhodl o svěření dětí do péče příbuzných.

„V místě posledního společného bydliště na ubytovně zanechávala své nezletilé dcery samotné, bez dostatku potravin, hygienických potřeb a finančních prostředků. Pryč odjížděla opakovaně, zprvu vždy na dva až tři dny, později zůstávala mimo ubytovnu nepřetržitě i několik týdnů,“ popsal Právu situaci zdroj, který je do případu zasvěcený.

Styděly se poprosit o pomoc

Podle něj byly děti závislé na pomoci cizích lidí. „Holky hladověly. Bylo mi jich líto. Tak jsem jim dávala alespoň instantní polévky, sušenky nebo občas přinesla zbytky od oběda. Byly za to velmi vděčné,“ řekla jedna ze sousedek. Ženě prý vynadala, že dcery nechává doma bezprizorní. „Pustila se do mě, že už jsou samostatné a že ona má jiné starosti,“ dodala svědkyně.

Chlapec z Ostravy ve škole zameškal 700 hodin. Matce hrozí pět let vězení

Krimi

Další muž z ubytovny uvedl, že se dívky styděly říci si o pomoc. „Když jsem ale viděl, že nemají co jíst, obstaral jsem jim alespoň základní potraviny a zaplatil to ze svého. Ženě jsem dokonce několikrát telefonoval, aby se vrátila, že tady má děti, o které se musí postarat. Vůbec na to nebrala ohledy,“ vzpomínal Robert Ž.

Problém byl také se školní docházkou. Každá z dívek měla více než sto neomluvených hodin. „Odmítaly tam chodit bez svačin. Já jsem na ně neměla peníze. Tak zůstávaly doma. Pro jídlo jsem chodila na charitu,“ vysvětlovala matka. Popřela, že by nechávala dcery doma hladovět . „Nechala jsem jim vždy jídlo na několik dnů. Nemůžu za to, že snědly všechno hned,“ prohlásila obviněná žena.

Hoch zameškal přes tři sta hodin bez omluvy

Krimi

„Všichni si myslí, že jsem si jezdila jen užívat. Já ale hledala práci a s přítelem jsme sháněli podnájem,“ dodala.

Podle závěru vyšetřovatelů žena hrubě porušila jednu ze základních povinností rodičovské odpovědnosti, která zahrnuje péči o zdraví dítěte, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj. „Častou nepřítomností v rodině, kdy nechávala nezletilé dcery samotné a bez dozoru, vytvářela podmínky, které u nich mohly vést ke vzniku nežádoucích návyků,“ konstatovali policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám