Hlavní obsah

Matka odmítá předat dítě otci. Prý kvůli pandemii

Právo, Petr Kozelka

Ani koronavirus nedokázal utlumit spory mezi rodiči devítileté dívenky, kteří se o výchovu soudí takřka od jejího narození. Matka ji opakovaně odmítla otci předat s odkazem na pandemii. Nic na tom nezměnila ani přivolaná policejní hlídka. Vyškovská sociálka neboli orgán sociálněprávní ochrany dětí (OSPOD) sice matce pohrozila, ale na její rozhodnutí to nemělo žádný vliv. Otec pak nenašel zastání ani u soudu.

Foto: Jakub Bartosz, Novinky

Budova ministerstva práce a sociálních věcí

Článek

Situaci s předáváním dívenky už dopředu řešil OSPOD, jehož pracovnicím matka řekla, že dceru nepředá. Argumentovala přitom obavou, že by ji otec odvezl z jejího bydliště v Jihomoravském kraji do jeho bydliště v Ústeckém kraji a už by ji prý nemusel chtít dovézt zpět.

Matka také tvrdila, že otec bydlí v domě se dvěma staršími osobami, a proto by prý předání dcery mohlo být rizikové. Závěrem dodala, že nechápe, proč by se dcera měla pohybovat někde po dálnicích a benzinkách, kde je prostředí vysoce rizikové.

Za falešné prohlášení pokuta rodičům nehrozí

Koronavirus

Otec naproti tomu namítal, že matka pracuje jako lékařka a přichází do styku i s lidmi nakaženými nemocí covid-19. Upozorňoval, že on sám působí v justici a také jako vysokoškolský pedagog.

V současné době většinou pracuje z domova a nabídl, že nyní, kdy matka musí chodit do práce v nemocnici a dcera má přitom domácí vyučování, by mohl s dítětem trávit víc času, pomoci tak se vzděláváním a především snížit riziko případné nákazy dcery.

Když si otec pro dceru na konci března přijel, dočkal se jen oznámení, že mu ji matka nepředá. Její rozhodnutí se nezměnilo ani po přivolání policie. Otec tak podal k soudu návrh na výkon rozhodnutí a také návrh na předběžné opatření, podle něhož by mohl s dcerou trávit více času, ale vyškovský soud mu nevyhověl.

Rodiče si vymýšlejí, aby dostali děti do klokánků

Koronavirus

Právo již informovalo, že v koronakrizi se i přes apely psychologů a advokátů některé války o děti rozhořely ještě s větší intenzitou. Mnozí rodiče nouzový stav pojali jako příležitost ukázat tomu druhému, zač je toho loket, a děti odmítají předávat. Spoléhají i na to, že opatrovnické soudy často svá jednání odročují.

„Je vysoce pravděpodobné, že se v nynější době žádné pomoci nedovoláte. Doporučujeme proto současnou situaci přijmout jako novou možnost, tedy smířit se s ní, kontaktovat druhého rodiče a nabídnout komunikaci s dítětem prostřednictvím mobilu nebo jiných technických prostředků,“ radí například odborníci sdružení v Unii rodinných advokátů.

V popsaném případě se ale rodiče nedokážou dohodnout ani na obyčejném zavolání. Otec by chtěl dceři volat na telefon, který jí dal, ovšem matka tvrdí, že dcera o aparát nemá zájem, a otec má proto volat jen na její číslo.

Otců samoživitelů přibývá, z matek těžko dolují alimenty

Domácí

Podle advokátky Petry Andršové, která se dlouhodobě opatrovnickými případy zaobírá, není důvod vzdávat se možnosti obrátit se na soud. „Nouzový stav sám o sobě není důvod pro nepředání dítěte. Dítě má právo i za trvání nouzového stavu na péči ze strany obou svých rodičů,“ zdůraznila Andršová.

„Odepřít styk druhému rodiči lze dle mého názoru jen v případě skutečně oprávněné a důvodné obavy, která by měla být opřena o něco konkrétního, jako je návštěva rizikové oblasti, místa s velkou kumulací osob či osobní karanténa některého člena rodiny,“ dodala advokátka.

Reklama

Výběr článků

Načítám