Hlavní obsah

Masakrem hrozil na internetu už i jeden Čech, šlo ale o vtip

Právo, Radim Vaculík

Děsivé masakry na školách, kterým předcházely výhrůžky vyšinutých mladíků na internetu, jako naposledy ve středu v Německu, se zatím do českých končin ještě nedostaly. Podle psychologa Karla Humhala už se však vyspělejším zemím, kde se podobné tragédie odehrály, pomalu přibližujeme.

Článek

Česká policie však už zaznamenala první případ, kdy někdo na internetu vyhrožoval zabitím neupřesněného počtu lidí. Bylo to loni na podzim, ale na rozdíl od německého Winnendenu, kde sedmnáctiletý mladík své výhrůžky tento týden splnil a zastřelil 15 lidí, všechno nakonec dopadlo dobře. Byl to totiž údajně pouhý vtip.

„Řešili jsme komunikaci, která probíhala na chatu v jedné diskusní místnosti a byla toho charakteru, že tam jedna osoba vyhrožovala zabitím několika lidí, a to v nejbližší době. Nakonec se ale naštěstí ukázalo, že ta informace nebyla myšlena vážně a nemá reálný základ,“ řekl Právu policejní odborník na počítačovou kriminalitu Karel Kuchařík.

Policii na diskuzi někdo upozornil

Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké začali policisté případ řešit poté, co jim kdosi zavolal na tísňovou linku 158 a sdělil, že na jednom chatu probíhá „nebezpečná diskuse“.

„Nakonec jsme konkrétního pachatele nenašli, ale z okruhu lidí pohybujících se kolem něj policisté zjistili, že onen mladík ze severu Moravy si dělá legraci podobnými výhrůžkami a takovýmto způsobem běžně,“ uvedla Kopecká.

A vzhledem k tomu, že vtipálek blíže neupřesnil, koho, kde, kdy a jakým způsobem údajně mínil zabít a že šlo skutečně jen o žert, vyvázl nakonec bez trestu. „V tomto případě nešlo podezřelému dokázat úmysl něco spáchat, tedy ani přípravu k nějakému trestnému činu,“ podotkl Kuchařík.

Zmíněný případ přitom přirovnal k častým hospodským výkřikům, že někdo někoho zabije.

Tipují podezřelé

Kromě onoho listopadového žertéře nemusela podle Kuchaříka česká policie žádné podobné výhrůžky zatím řešit. Nicméně speciální počítačový odbor na policejním prezidiu, který Kuchařík vede, podle něj monitoruje řadu internetových serverů a sítí, na kterých by se podobné rizikové diskuse mohly objevit.

„Samozřejmě potenciálně zájmová místa a sítě jsou nám známy, ale nebudu je prezentovat. U žádného z nich se ale nikdy hrozba reálného rizika neprokázala,“ doplnil.

Vesměs tam ale policisté hledají už dopředu vytipované podezřelé, protože prý není v lidských silách ani technicky možné, aby zvládli sledovat všechno, co se na internetu děje. Proto hodně spoléhají na veřejnost.

O drtivé většině internetových kauz, které policisté šetřili, se podle Kuchaříka dověděli právě díky upozornění a informacím od občanů či provozovatelů serverů a počítačových sítí.

„Týká se to především problematiky mravnosti, třeba pedofilů, ale i násilí na lidech či týrání dětí, na což je veřejnost velmi citlivá a daleko více na ně reaguje. Hlavně poslední dva roky citelně vzrostl počet těch, kteří nás na podobná nebezpečí upozorňují,“ upřesnil Kuchařík.

Zároveň vyvrátil zažitý mýtus, že policejní počítačoví experti hledají zločince na internetu díky nějakým klíčovým slovům, jako jsou třeba bomba či vražda, která zadají a následně se jim vygenerují možní podezřelí a místa, odkud jsou. Není to prý technicky možné.

„Předpokládám, že tomu tak je i kdekoli na světě, snad mimo nějakých filmů. Vycházím ale jen z informací, které mám od kolegů ze zahraničí,“ uvedl Kuchařík.

Blížíme se Západu

To, že by se tak tragický případ, jaký se odehrál v Německu, mohl stát i na českém území, není podle psychologa prozatím aktuální.

„My jsme ještě stále hrozně pozadu, co se týká ekonomické úrovně a tohle jsou jevy, které se obvykle vyskytují v těch nejvyspělejších společnostech jako jsou USA, severské země a třeba Německo. Ale zvolna se k tomu blížíme, protože už i u nás jsou rodiny, které mají více zbraní,“ varoval psycholog.

Šílenci, kteří na internetu vyhrožují násilím a smrtí, si podle něj nesou podobné zážitky už z vlastního dětství. „Takhle se chovají lidé, kteří byli nějak podobně sami vychováváni pomocí výhrůžek a nějakého zastrašování. Oni to pak tímto způsobem reprodukují. Jsou to i často lidé, kteří doma týrají manželku nebo děti,“ míní Humhal.

Vtipálci, jako ten ze severu Moravy, si podle něj vůbec nedomýšlejí následky svého počínání. Myslí si prý, že i ostatní to berou jako legraci a ti přitom často „umírají hrůzou“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám