Hlavní obsah

„Máš doma překvapení,” poslali vrazi zprávu kamarádce zavražděného Lotyše

Novinky, bad
Praha

Dva muži a jedna žena čelí u pražského městského soudu obvinění z brutální vraždy Lotyše (44), kterého podle obžaloby dva muži z Moldávie loni v prosinci ukopali k smrti a odřízli mu ucho. Žena vraždu nenahlásila, protože se bála vyhoštění. Mrtvolu druhý den pohodili v parku. Za surovou vraždu jim hrozí až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaného Sculschiho přivedla k soudu eskorta.

Článek

K brutální vraždě došlo loni 2. prosince v panelákovém bytě v pražských Záběhlicích. Byt měla pronajatý pětatřicetiletá Tatiana Vorobcová z Ukrajiny, která pracovala v menze VŠE. Její známí Moldavané Veaceslav Pavlovschi, Grigori Sculschi a později zavražděný Lotyš Sergej popíjeli u Vorobcové doma. Ona sama vstávala brzy ráno do práce, takže se pitky, která trvala celou noc a následující den, neúčastnila. Když odcházela, tak se podle ní všichni chovali normálně a nepůsobili opile.

„Mluvili jsme spolu, ještě když jsem mu řezal ucho”

Po jejím odchodu se ale trojice dostala do hádky. Pravděpodobně právě kvůli Vorobcové.

„Sergej se mě ptal, jestli s ní spím, a pak mě napadl a chtěl mě pořezat,” vypověděl na policii dvacetiletý Sculschi. Podle svých slov se začal bránit a spolu s Pavlovschim sedícího Lotyše začal mlátit a kopat ho po celém těle, zejména do obličeje.

„Když jsem mu začal řezat ucho, ještě se mě zeptal, jestli s ní spím,” popisoval Sculschi a dodal, že když odcházel z bytu, Lotyš spal a normálně dýchal.

Foto: Policie ČR

Osmadvacetiletý Moldavan Veaceslav Pavlovschi

Osmadvacetiletý Pavlovschi u soudu nebyl a je stíhán jako uprchlý, protože se mu podařilo vycestovat z ČR, pravděpodobně do Ruska. Právě Pavlovschi oznámil Vorobcové, co se stalo.

Mrtvolu pohodil v parku

„O vraždě jsem se dozvěděla telefonicky. Nejprve mi přišla zpráva 'Máš doma překvapení' a potom mi přišla žádost o zavolání. Když jsem Veaceslavovi zavolala, tak mi řekl o tom, co se stalo. Chvilku jsem byla mimo. Chtěla jsem mu vynadat, ale protože jsem byla na zastávce, tak jsem nechtěla být sprostá. Řekla jsem mu, ať si nedělá srandu,” vypověděla Vorobcová v pondělí před soudem.

Když ale přišla domů, zjistila, že nešlo o vtip. „Všechno tam bylo rozházené, stůl vzhůru nohama, na zdi byly krvavé cákance,” popisovala scénu Vorobcová.

Pavlovschi jí nejprve řekl, že neví, co má dělat, ale že ho odnese pryč, a požádal zdrcenou ženu, aby mu pomohla. Ta to odmítla s tím, že na mrtvolu sahat nebude. Pavlovschi tedy tělo vzal, hodil si ho přes rameno a pohodil v nedalekém parčíku. Doufal, že to bude vypadat jako oběť přepadení.

Na dotaz soudu, proč celou věc neoznámila policii, Vorobcová odpověděla: „Bála jsem se vyhoštění, bála jsem se, že přijdu o práci, bála jsem se všeho.” Vorobcové, která v Česku pobývá nelegálně už 12 let, za nenahlášení trestného činu hrozí až tříleté vězení.

Kromě vraždy také brutální útok v kavárně

Současně je Pavlovschi obžalován z těžkého ublížení na zdraví, protože několik týdnů před vraždou napadl v kavárně na Zahradním městě sedmdesátiletého muže, který jej upozornil na nevhodné chování vůči barmance. Na to Moldavan reagoval velice agresívním útokem pěstmi do obličeje.

„Rány byly intenzívní a šly velice rychle za sebou. Mohu mluvit o zázraku, že to neodnesly oči,” řekl u soudu napadený senior.

Soud bude pokračovat v úterý výslechy znalců a v pátek, nejpozději příští týden by měl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám