Hlavní obsah

Manželku zkusil otrávit, uškrtit a umlátit. Nechtěl jsem ji zabít, hájil se

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deset let se na svobodu nepodívá dvaačtyřicetiletý muž, který se loni v Chýni u Prahy pokusil zavraždit svou manželku. Nejprve se ji pokusil otrávit plynem, poté uškrtit a umlátit. V odvolání proti rozsudku Krajského soudu v Praze muž uvedl, že neměl v úmyslu ženu usmrtit. Pražský vrchní soud ale v úterý jeho odvolání zamítl, a trest tak potvrdil.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

Muž loni v létě připojil zahradní hadici k hořáku plynového sporáku a spoj utěsnil. Hadici protáhl obytnými prostory rodinného domku v Chýni až do ložnice, kde spala jeho manželka. Pečlivě utěsnil možné únikové otvory a pustil plyn. Jeho zápach ale ženu vzbudil a chtěla z pokoje utéct. Došlo k potyčce, při které se ženě podařilo utéct na dvůr. Muž ji dohnal a snažil se ji uškrtit jejím vlastním tričkem. I tomu se ubránila.

Muž tak vzal kus cihly, kterým se ženu pokusil udeřit do hlavy. Nakonec se mu to podařilo téměř kilovým litinovým rendlíkem. Žena během útoku volala o pomoc, což zaslechli sousedi a zavolali policii. Muž své ženě způsobil po celém těle zranění, kvůli kterým musela být krátkodobě hospitalizovaná a následujících několik týdnů se léčila, docházela i na psychoterapii.

Muž po napadení z domu utekl a skrýval se, než ho dopadla policie.

Plyn prý pustil omylem

Obžalovaný tvrdil u soudu, že neměl v úmyslu novomanželku zabít. „Byl jsem v kritickém stavu, neměl jsem peníze, řešil jsem dědictví. Byl jsem v zoufalém stavu,“ uvedl muž. S ženou se předtím prý pohádali, byl plný úzkosti a zoufalství, že ho manželka opustí. Údajně spolu kvůli různým osobním problémům a neutěšené finanční situaci hovořili o tom, že by spáchali sebevraždu.

Muž tvrdil, že poté, co připevnil hadici ke sporáku, si šel ven zakouřit a popřemýšlet, jak sebevražedný plán manželce podat. Puštěný plyn vysvětloval tím, že patrně cestou ven zavadil o kohout a plyn omylem pustil.

V odvolání poukazoval muž prostřednictvím své obhájkyně na údajnou nevěrohodnou, nekonzistentní výpověď poškozené. Krajskému soudu se také podle obhájkyně obžalovaného nepodařil prokázat, že by chtěl ženu zabít. Vrchní soud ale odvolání zamítl jako zcela nedůvodné.

Obžalovaný by mohl strávit ve vězení mnohem delší dobu, zákonná trestní sazba v jeho případě činí dvanáct až dvacet let vězení. Avšak vzhledem k tomu, že předtím nikdy nebyl trestán, vedl řádný život a zůstalo „pouze“ u pokusu o vraždu, sáhl krajský soud po mimořádném snížení trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám