Hlavní obsah

Manželé nechali bezmocnou matku umírat hlady, žili z jejího důchodu

Olomouc
Aktualizováno

Před olomouckým soudem v pondělí stanuli manželé z Potštátu na Olomoucku obžalovaní z týrání a těžkého ublížení na zdraví. Podle obžaloby se měli starat o bezmocnou nemocnou matku. Žena ale loni na jaře skončila v péči lékařů v kritickém stavu, v křečích a s oblečením vrostlým do odumřelých tkání. I přes odbornou pomoc zemřela.

Článek

Podle obžaloby manželé ženu týrali, nechali ji v pokáleném oblečení a v místnosti, kde se netopilo. Žili přitom z jejího důchodu. Hrozí jim až 12 let vězení.

Podle obžaloby dvaašedesátiletou ženu po mozkové mrtvici týral její syn se snachou od loňského ledna. Byla přitom zcela odkázána na jejich pomoc. Dvojice podle obžaloby ženě nepomáhala s osobní hygienou. Oblečení zčásti vrostlé do tkání z otevřených ran na jejím těle strhávali násilím.

Ženě podle obžaloby nedávali dost najíst ani napít a nedávali jí ani utišující léky. Bezmocná žena ležela v nevytopené místnosti, venku se přitom teploty pohybovaly pod bodem mrazu. Do péče lékařů se dostala žena v kritickém stavu až 17. března, pomoc jí nakonec zavolala snacha.

Kdybychom tehdy zavolali lékaře, zdechli bychom hlady. Její důchod byl naším jediným příjmem.
Obžalovaný muž

Ženu převáželi záchranáři s křečovitým sevřením všech končetin, části oblečení měla vrostlé do odumřelé tkáně na těle. Byla dehydrovaná a podvyživená s příznaky otravy krve. Po celém těle měla rozsáhlé opruzeniny. O několik týdnů později v nemocnici zemřela.

Alena Hostašová před soudem se vzlykáním tvrdila, že se tchyni snažila pomáhat, ona sama prý však na pomoc ke konci rezignovala. "Strašně moc toho lituju, snažila jsem se jí pomáhat, co mi síly stačily. Měla jsem ji ráda," vypověděla matka tří dětí, které jsou umístěny v dětském domově.

Její manžel Zdeněk Hostaša před soudem pouze uvedl, že důchod si matka brala sama a neví, kam ho schovávala. Policistům však na otázku, proč matce včas nezavolal pomoc, odpověděl: "Kdybychom tehdy zavolali lékaře, zdechli bychom hlady. Její důchod byl naším jediným příjmem." Tvrdil, že matka pomoc odmítala, a když ji chtěli převléct, naříkala.

Olomoucký krajský soud se bude případem zabývat také v úterý, přizvány má znalce i obvodní lékařku, která manželům radila, jak se mají o bezmocnou matku starat. Dá se předpokládat, že soudce kvůli omluvám některých svědků případ poté odročí.

Reklama

Výběr článků

Načítám