Hlavní obsah

Manžel pohřešovanou ženu netýral, rozhodl soud

Právo, Karel Otcovský
Louny

Lounský okresní soud zprostil v pondělí obžaloby Pavla Paura z týrání manželky Jany, která je již bezmála dva roky nezvěstná. Hlavně proto neměl soud dostatek důkazů k prokázání viny obžalovaného, kterému hrozilo až osmileté vězení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pavel Paur nařčení z týrání manželky opakovaně odmítl.

Článek

Žena loni v únoru zmizela neznámo kam, před senátem tak nemohla vypovídat. „Soud dospěl k závěru, že nebylo prokázáno spáchání uvedeného trestného činu," uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce Petr Šilhan.

Státní zástupce Jindřich Koželuh, který navrhoval trest na spodní hranici sazby dva roky vězení s podmínečným odkladem, se proti jeho verdiktu na místě odvolal. Dostatečné množství svědků podle něj potvrdilo, že Paur svou ženu opakovaně napadal a dlouhodobě trýznil.

Podle výpovědi kamarádek a rodinných příslušníků pohřešované jí manžel opakovaně bil, škrtil, fackoval a kopal, o čemž svědčily četné modřiny a šrámy po celém ženině těle. Paurová se navíc některým blízkým lidem svěřila, že jí manžel několikrát znásilnil a ve spánku na ní močil a kálel.

Prý pila alkohol a byla mu nevěrná

Během hlavního líčení, které začalo loni v únoru, vyslechl soud na čtyřicet svědků. Ti z mužova okolí zase poukazovali na fakt, že Paurová často pila alkohol a byla mu několikrát nevěrná. Navíc se údajně nedokázala dostatečně postarat o děti, otec se je dlouhodobě snažil získat do vlastní péče. Paur obvinění z týrání opakovaně odmítl, podle něj naopak žena v opilosti napadala jeho, jednou ho prý ohrožovala nožem.

Soudce přečetl v pondělí výpověď Renaty Winklerové, tety nezvěstné ženy. Neteř se jí prý prostřednictvím telefonátů a sociálních sítí svěřovala, že ji manžel bije, a proto pije. Měl jí také vyhrožovat, že ji připraví o děti a že se jí zbaví. Svědkyně vyjádřila obavu, že Paur manželce ublížil. Obžalovaný označil výpověď za nepravdivou.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pavel Paur (vpravo) vyslechl po boku svého obhájce rozsudek s ledovým klidem

Soud chtěl v minulosti vyslechnout také dva nezletilé syny pohřešované. Oba však využili svého práva a proti otci nevypovídali. Mladší z nich přitom podle dnešní výpovědi jeho psycholožky Evy Lochovské evidentně prožil silný traumatický zážitek, který dlouho nedokázal v hlavě zpracovat. „Zpočátku byl depresivní, uzavřený do sebe, nekomunikoval. Postupně začal mluvit o matce, kterou měl rád a která mu chybí. Hezky mluvil i o mladších sestrách. O otci a starším bratrovi Davidovi však hovořit nechtěl, jako by to pro něj bylo tabu,“ řekla u soudu dětská psycholožka.

Zmizela před dvěma lety

Jana Paurová zmizela beze stopy na začátku února 2013, krátce poté, co převzala výzvu od policie, že má přijít svědčit proti manželovi. Trestní oznámení kvůli týrání manželky na něj podala lounská sociálka. Paur nahlásil zmizení manželky po dvou dnech. Policie opakovaně prohledala okolí Slavětína na Lounsku, kde rodina žila, nenašla ale žádné stopy.

V létě téhož roku se na Lounsku uskutečnila jedna z největších pátracích akcí po pohřešovaných za poslední roky. Zmizelou Paurovou hledalo tenkrát na 300 policistů z různých útvarů. Zapojena byla speciální technika, psovodi i poříční policisté.

Policie vyšetřuje v případě Paurové čtyři varianty jejího zmizení. „Jednou je nešťastná náhoda, další je sebevražda, nemůžeme ani vyloučit, že se stala obětí trestného činu, a existuje i možnost, že stále žije,“ řekla Právu před časem krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám