Hlavní obsah

Manažeři nemocnic stojí před soudem, viní je ze stomiliónové škody

– Ústí nad Labem
Právo, Karel Otcovský

Ústecký okresní soud začal ve čtvrtek projednávat kauzu údajně předražených přístrojů a zakázek v Krajské zdravotní z roku 2008. Před soudem stojí pětice bývalých i současných manažerů společnosti, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Státní zástupkyně je viní z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Údajně způsobili škodu 120 miliónů korun.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný bývalý předseda představenstva Krajské zdravotní René Budjač se svým advokátem

Článek

Případ nákupů přístrojového vybavení za více než 400 miliónů korun sahá do roku 2008. Krajská zdravotní na něj získala dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad.

Podle žalobce manažeři stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k zásadnímu omezení účasti soutěžitelů a v konečném důsledku k účasti pouze jednoho. Jako jediné se přihlásilo konsorcium firem Hospimed a Puroklima.

Vinu odmítají

Cenovou nabídku v celkové výši 417 miliónů korun podle státní zástupkyně akceptovali, přestože věděli, že Krajská zdravotní mohla nakoupit zdravotnické přístroje vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji. Podle obžaloby tak způsobili škodu 82 miliónů korun.

Všichni obžalovaní vinu odmítají. „Vždy jsme postupovali s péčí řádného hospodáře a podle platných norem,“ řekl před soudem tehdejší předseda představenstva společnosti René Budjač, který vypovídal jako první. Tvrdí, že žádná škoda nevznikla. „Naopak si myslím, že jsme ušetřili," poznamenal.

Na obsáhlou zakázku, která počítala s nákupem osmi stovek přístrojů, firma podle něj kvůli nedostatku personálu nestačila. „A platí, že čím více je dodavatelů, tím více je problémů a odvolání. O dotaci bychom pak zřejmě přišli," připomněl Budjač. Zdůraznil, že předpokládaná cena zakázky byla 420 miliónů bez DPH, vysoutěžená byla 417 miliónů včetně DPH.

Víc než 90 procent částky uhradil ROP Severozápad. V té době byl Budjač a další obžalovaný Petr Fiala členy jeho výboru, který o udělení dotací rozhodoval.

Podlimitní výběrová řízení

Kromě údajně předražených přístrojů se obžaloba týká i sedmi podlimitních výběrových řízení na expertní poradce při přípravě dotačních žádostí do ROP Severozápad. Podle žalobkyně, která se opírá o znalecký posudek, byla obvyklá cena několikanásobně nižší.

Krajská zdravotní platila za každou pět až šest miliónů, podle žalobkyně byla přitom maximální cena každé 300 tisíc korun. Tím podle obžaloby způsobili firmě škodu ve výši 38,5 miliónu korun.

Cena za zpracování projektů se zdála už tehdy vysoká i úřadu ROP Severozápad. Budjač u soudu připomněl, že celou soutěž připravovala advokátní kancelář, protože na zpracování žádostí neměla Krajská zdravotní personální kapacity. Že by bylo možné žádosti zpracovat za desetinu cenu, Budjač zpochybnil.

Hlavní líčení je zatím naplánováno na šest dní do konce září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám