Hlavní obsah

Málem podřízl muže, dostal 12 let

Právo, tim
PRAHA

Loňské běsnění Luďka Švidroně (30) v klatovské herně Rio, kde napadl muže s družkou, pražský vrchní soud včera ohodnotil dvanácti lety vězení. Ztotožnil se tak s výší trestu, který zvlášť nebezpečnému recidivistovi vyměřil Krajský soud v Plzni. Švidroň má již osm záznamů v rejstříku trestů, po včerejšku mu přibude devátý za pokus vraždy a pokus o ublížení na zdraví.

Článek

Jeho útok byl podle státní zástupkyně velmi brutální. "Navíc poškozenou byla i žena," uvedla. Na jeho hrubost doplatil hlavně Josef Gondek (37), který jen o vlásek unikl smrti. Oba muži se kolem třetí hodiny ráno pohádali, Švidroň se po něm ohnal půllitrem. Natrhl mu obočí a poranil ho v okolí spánku a na tváři.

Poškozenému se podařilo útočníka zpacifikovat. Když slíbil, že dá pokoj, pustil ho. Švidroň se ale vzápětí pustil do Gondekovy družky. Udeřil ji pěstí do obličeje a těžce jí poranil oko, až jí ho skoro vyrazil.

S nožem se pak vrhl po Gondekovi, jemuž málem prořízl hrdlo. Čepel mu zabořil do krku, přeťal krkavici a svaly. Nůž se zarazil až o obratle krční páteře. "V podstatě ho podřízl, jen náhodou nezemřel," zdůraznil předseda senátu Jiří Lněnička.

Obhajoba se snažila odvolací soud přesvědčit, že slovní přestřelku vyprovokoval poškozený svými siláckými řečmi. Pak prý inicioval i útok. "(Gondek) se na mě vrhl, byl jsem překvapen. Bránil jsem se. Vrávoral jsem, musel jsem se držet, abych nespadl," vylíčil soudu svou verzi recidivista. Gondekova zranění si údajně vůbec nevšiml. "Nechtěl jsem ho zabít ani smrtelně zranit," dušoval se.

Soud mu ale neuvěřil. "Nešlo o náhodné máchnutí či škrábnutí. Švidroň Gondeka napadl, zákeřně vytáhl nůž motýlek a poškodil ho," konstatoval předseda senátu. "Pro mírnější trest není důvod," doplnil.

Švidroň se snažil proti popisu událostí protestovat. "Takhle se to nestalo," skočil Jiřímu Lněničkovi do řeči. "Buďte zticha," okřikl ho předseda senátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám