Hlavní obsah

Majetek po svazácích se vrátí státu

Právo, Petr Pokorný, Pavel Orholz
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Krajský soud v Českých Budějovicích v úterý potvrdil verdikt českokrumlovského okresního soudu z listopadu loňského roku, podle kterého prodal bývalý likvidátor Fondu dětí a mládeže (FDM) Pavel Žák pozemek u Českého Krumlova v rozporu se zákonem. Jeho majitelem tak zůstává stát.

Článek

V souvislosti s Žákovými aktivitami podalo ministerstvo financí více než třicet určovacích žalob. Likvidátora a jeho dva spolupracovníky loni policie obvinila z toho, že stát připravili nejméně o 37 miliónů korun.

Právě rozhodnutí soudu v Krumlově bylo prvním průlomem v celé kause prapodivného nakládání s majetkem po někdejším Socialistickém svazu mládeže (SSM). Žalobu na sporný prodej pozemku o rozloze pěti tisíc čtverečních metrů u Domoradic na Českokrumlovsku podal v listopadu 2004 Junák Svazu skautů a skautek ČR. Následně se k ní připojilo i ministerstvo financí. Zástupci Junáku zpochybňovali transakci mimo jiné tím, že Žák nemovitost v odhadní ceně 2,5 miliónu korun prodal firmě T-Report, následně přejmenované na Alcredo, kolínského podnikatele Jana Mrázka za deset tisíc korun.

Firmy, které kupovaly za babku, se brání

Už předloni na jaře ji přitom vláda přislíbila skautům. Jenže těsně předtím, než poslanci nechali nemovitost definitivně přepsat na mládežnickou organizaci, prodal ji likvidátor fondu T-Reportu.

"Kupní smlouva byla uzavřena v rozporu se zákonem, a proto bylo určeno, že vlastníkem nemovitosti, která byla předmětem kupní smlouvy, je Česká republika," konstatoval už samosoudce českokrumlovského okresního soudu František Strouha. To nyní potvrdil i odvolací soud. "Likvidátor neměl oprávnění k tomu, aby s majetkem tímto způsobem nakládal ještě před rozhodnutím Poslanecké sněmovny," řekla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Helena Hájková.

Tento verdikt, proti němuž je možné podat už pouze dovolání k nejvyššímu soudu, je podle právní zástupkyně ministerstva financí Jitky Kallistové klíčový zejména s ohledem na další probíhající spory. Lze totiž očekávat, že stejně budou rozhodovat i další soudy. Určovací žaloby se týkají více než tří desítek budov a pozemků po celé republice.

Pod cenou Žák údajně prodal například dům v pražských Vršovicích, hotel Emauzy v Dobré Vodě na Českobudějovicku, garáž a saunu v Srbské Kamenici, dům na náměstí ve Znojmě, známý jako Tip klub, nemovitost v Rožmberku nad Vltavou, dům na pěší zóně v Teplicích, nemovitost v Hradci Králové, dům v Chrudimi a dům dětí ve Svitavách a další. Fond dětí a mládeže vznikl v roce 1993 a převzal jmění někdejšího Socialistického svazu mládeže (SSM).

Po vyhlášení likvidace mohl s majetkem disponovat jedině Žák, který ho měl postupně převádět na různá sdružení dětí a mládeže. Objevila se však podezření, že místo toho majetek za miliardy korun rozprodal soukromým firmám za ceny nevýhodné pro stát.

Poslanci kvůli podezřením z machinací Žáka loni v prosinci z funkce likvidátora odvolali. Zároveň podali trestní oznámení na Žáka i právníka fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám