Hlavní obsah

Maďara, který při pitce na ubytovně pobodal Slováka, ponechal soud ve vazbě

– Plzeň
Právo, zaš

Šesti bodnutími nožem skončila letos v únoru pitka na ubytovně v Blatnici na Plzeňsku, kde se nepohodli dva cizinci. Maďarovi, který na pokoji pobodal spolubydlícího ze Slovenska, teď hrozí až osmnáct let žaláře. Krajský soud v Plzni v pondělí rozhodl o prodloužení vazby.

Maďar obžalovaný za to, že pobodal svého spolubydlícího, u Krajského soudu v PlzniVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Obžalovaný, pětačtyřicetiletý Maďar István Orbán v pondělí nevypovídal. Dříve u soudu prohlásil, že se jen bránil. Slovák prý na něho začal útočit poté, co nevydýchal vtípek. Orbán měl schytat údery i do hlavy – do místa, které je pro něj obzvláště citlivé.

Soudní znalkyně, psychiatrička Blanka Šestáková uvedla, že ve třiadvaceti letech muž utrpěl tříštivou zlomeninu lebky při vážné dopravní nehodě. Dodnes kvůli tomu trpí poruchou psychiky a špatně vyhodnocuje některé situace. Pod tlakem může reagovat nepřiměřeně.

Vyhrnul si tričko, jednu bodnou ránu měl na břiše a asi tři na zádech
zasahující policista

„Agresivní obrana není jeho charakteristickou vlastností. Při těžké psychologické zátěži se ale může objevit,“ sdělila Šestáková s tím, že jeho čin spustil alkohol v kombinaci s léky a vzájemnou šarvátkou. „Nebýt té situace, nikdy by ho něco takového nenapadlo,“ dodala.

Hned se přiznal

Soud v pondělí vyslechl policisty, kteří na ubytovně zasahovali. Oba uvedli, že se Orbán k činu ihned přiznal. Pobodaný Slovák po jejich příchodu do pokoje klečel na zemi.

„Vyhrnul si tričko, jednu bodnou ránu měl na břiše a asi tři na zádech. Ukázal na pana Orbána, ten kýval, že to byl on,“ uvedl jeden z policistů s tím, že muž příliš nekrvácel. „Na podlaze v chodbě a v koupelně ale bylo vidět, že tam někdo utíral krev,“ doplnil.

Krajský soud v pondělí rozhodoval o tom, zda muže nechá za mřížemi, kde Orbán podle svých slov uvažoval i o sebevraždě. „Obžalovaný se ponechává ve vazbě,“ rozhodl soudce Martin Kantor. Jako důvod uvedl možnost, že by se obžalovaný mohl dát na útěk.

Další soudní stání je nařízeno na prosinec. Podle všeho si ale Orbán na rozsudek ještě počká. Soudu se totiž nedaří zkontaktovat důležitého svědka ani poškozeného. Zatím není jasné, zda se Maďar bude zpovídat z pokusu o vraždu, nebo z pokusu o těžké ublížení na zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám