Hlavní obsah

Lupič pobodal ženu kvůli pár mincím, nyní stojí před soudem

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Z loupežného útoku na jednapadesátiletou ženu, kterou přepadl loni v červenci v Hradci nad Moravicí a okradl ji o necelých padesát korun, se od pondělka před Krajským soudem v Ostravě zodpovídá devatenáctiletý Marek Illík. Ženě, kterou Illík pobodal nožem, museli lékaři vyoperovat slezinu a dodnes trpí zdravotními problémy. Jednání útočníka obžaloba kvalifikuje jako pokus o vraždu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Marek Illík u soudu tvrdí, že potřeboval peníze, které předtím propil a prohrál na automatech.

Článek

Život se pro Marii B. změnil loni 13. července, kdy se na ni na ulici neznámý mladík vrhl a začal ji bít.

„Přiskočil ke mně a beze slova vysvětlení mě začal bít pěstmi do obličeje. Potom mne chytil kolem krku a já jsem najednou uviděla v jeho rukou nůž,“ vypověděla přepadená žena před soudem.

Dodala, že teprve poté, co ji útočník třikrát bodl do břicha, jí řekl, že chce peníze. U sebe měla podle svých slov jen pár mincí, rozhodně ne více než padesát korun. „Dala jsem mu peněženku a když mne pustil, začala jsem utíkat pryč. Křičela jsem o pomoc a bouchala na okna, ve kterých se svítilo, aby mi někdo pomohl,“ vypověděla.

Svou oběť pronásledoval

Poté, co Illík zjistil, že v peněžence není žádný větší obnos, rozběhl se s nožem za ženou a snažil se ji dostihnout. „Naštěstí mi u jednoho z domů otevřela paní dveře a pustila mne dovnitř. Snažily jsme se ty dveře zavřít, ale to šlo těžko, protože ten mladík do nich bouchal a bodal nožem,“ dodala přepadená.

Nakonec se ženám dveře podařilo zamknout. Krvácející žena se svalila na dlažbu, její zachránkyně zavolala sanitku a policii.

„Jenom díky duchapřítomné pomoci svědkyně a včasnému poskytnutí vysoce specializované pomoci nedošlo ke smrti poškozené ženy,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Je závislý na alkoholu a automatech

Obžalovaný se před soudem hájil tím, že ženu nechtěl zabít, šlo mu prý jen o peníze. „Dva dny předtím jsem dostal výplatu, kterou jsem ale celou prohrál na automatech a propil. Nechtěl jsem zase chodit za babičkou, aby mě celý měsíc živila,“ vypověděl Illík, kterého babička živila od jeho patnácti let.

„Tehdy mne otčím vyhodil z domu, protože jsem spáchal loupežné přepadení,“ řekl.

Podle svých slov je závislý na hracích automatech a alkoholu. „Piju vlastně každý den. Vždycky, když jsem dostal výplatu, jsem ji celou prohrál,“ řekl.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců až do pátku, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám