Hlavní obsah

Lupič kvůli kabelce umlátil téměř stoletou stařenku, hrozí mu 18 let

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Svoji oběť si Bohuslav Řeháček vyhlédl na autobusové zastávce v karlovarské městské části Drahovice. Sedmadevadesátiletou stařenku pak sledoval k panelovému domu ve Východní ulici, kde ji pod smyšlenou záminkou, že roznáší letáky do schránek, požádal, aby ho pustila dovnitř. A to se seniorce stalo osudným.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s pachatelem vraždy stoleté seniorkyVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Když oba vstoupili do chodby v přízemí domu, obžalovaný ženu napadl. Mlátil ji pěstí do obličeje, až upadla na zem a zůstala bezvládně ležet. Pak jí sebral kabelku a utekl. Poškozená později v nemocnici zemřela na následky vážného poranění hlavy,“ popisovala v úterý u Krajského soudu v Plzni státní zástupkyně Václava Brýdová případ z června loňského roku.

Podle ní Řeháček měsíc předtím přepadl se stejnou brutalitou ještě jinou důchodkyni. Ta ale měla štěstí. Přestože ji mlátil tyčí do hlavy, útok přežila. Řeháčkovi hrozí za loupež až 18 let vězení. Případ totiž žalobce neposuzoval podle hmotné škody, která je kolem osmi tisíc korun, ale s ohledem na následek, což byla smrt poškozené.

Po přepadení jsem se nechal ostříhat a oholit, abych změnil podobu.
Výpověď obžalovaného

„Všechno, co řekla státní zástupkyně, je pravda. Nevím, co jiného bych k tomu dodal,“ řekl u soudu třiapadesátiletý vyučený zedník, který v době činu nikde nepracoval. U výslechu na policii ještě uvedl, že si starší ženy tipoval záměrně, aby je mohl oloupit.

„Po přepadení jsem se nechal ostříhat a oholit, abych změnil podobu,“ citoval soudce Tomáš Bouček výpověď Řeháčka z policejního protokolu. Z uloupených peněz Řeháček podle svých slov zaplatil dluh za nájem a zbytek propil a utratil v hernách.

„Nemohl jsem sehnat práci,“ hovořil Řeháček o motivu svého jednání. Tvrdil také, že přepadeným ženám ublížit nechtěl. Na otázku soudce, proč tedy použil násilí vůči ženám pokročilého věku, Řeháček jen kroutil hlavou. „Nedokážu si to vysvětlit. Sám jsem měl dvě babičky, měl jsem je velmi rád a vážil si jich,“ prohlásil obžalovaný muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám