Hlavní obsah

Lupič, který přepadl auto s desítkami miliónů, si změnil vizáž a vydával se za Bulhara

Olomouc
Aktualizováno

Jána Bakalára, podezřelého z loupežného přepadení vozu bezpečnostní agentury převážejícího více než 33 miliónů korun v Přemyslovicích na Prostějovsku, zadrželi policisté v pondělí v Praze. Dopadl jej Útvar rychlého nasazení a muž skončil ve vazbě. Bakalárovo dopadení ve středu potvrdili policisté na tiskové konferenci v Olomouci.

BEZ KOMENTÁŘE: Jána Bakalára dopadl Útvar rychlého nasazeníVideo: Policie ČR

 
Článek

Bakalárovi hrozí za pokus o vraždu a loupež až 20 let vězení nebo výjimečný trest. V současné chvíli je ve vazbě, potvrdil ředitel Úřadu služby kriminální policie Policejního prezidia Milan Pospíšek.

Foto: Policie ČR

Lupič si opatřil falešné doklady

Vůz podle kriminalistů přepadl loni v únoru společně s dalšími dvěma pachateli, kteří dosud dopadeni nebyli. Na vůz bezpečnostní agentury stříleli ze samopalu, hrozili brokovnicemi, odpálením ručních granátů a pokusili se zapálit hořlavinu na silnici pod vozidlem.

Foto: Policie ČR

Jan Bakalár

Vůz nakonec rozstříleli. Pracovníci z agentury, kteří převáželi peníze České spořitelny, vyvázli bez zranění.

Pachatelé ukořistili bednu, ve které bylo přes 33 miliónů korun. Z místa odjeli terénním vozem khaki nebo světlé lahvově zelené barvy.

Foto: Policie ČR

Rozstřílené okno dodávky po přepadení v Přemyslovicích.

Na Bakalára vydali policisté loni v březnu mezinárodní zatykač. Obávali se totiž, že by mohl uprchnout do zahraničí. Bakalár byl podle policistů v minulosti již sedmkrát stíhán převážně za majetkovou a násilnou trestnou činnost. V roce 1990 byl odsouzen na 11 let za pokus o vraždu.

Lupiči na Prostějovsku ukradli z dodávky 30 miliónů, policie zahájila manévry. Záběry z února 2013Video: Jiří Růžička, Právo

Po přepadení v Přemyslovicích se skrýval a vytvářel si novou identitu. Změnil si vizáž a měl k dispozici bulharské doklady se svou novou podobou. Při dopadení v Praze 9 využili policisté i vrtulník. Jsou přesvědčeni, že muž část peněz z loupeže utratil, zbytek se snaží kriminalisté zajistit. Další dva pachatelé zatím policii unikají.

V případu loupežného přepadení v Přemyslovicích je podle náměstka olomouckého krajského policejního ředitele Karla Kadlece již nařízeno soudní jednání, kauzou by se měl v dubnu zabývat brněnský krajský soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám