Hlavní obsah

Lukáše Nečesaného soud propustil, ale neočistil

Právo, Ludmila Žlábková
Liberec
Aktualizováno

Pro Lukáše Nečesaného (23) byl čtvrtek jako probuzení ze zlého snu. Poslední více než dva roky strávil v cele, za zdmi věznice, z toho rok mezi vrahy na Mírově. Ve středu ho na svobodu poslal výrok Nejvyššího soudu (NS) v Brně. Ihned se přesunul domů, do Liberce.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lukáš Nečesaný s přítelkyní

Článek

Krajský soud v Hradci Králové označil loni v lednu tehdejšího studenta obchodní akademie za pachatele přepadení v kadeřnictví v Hořicích a potrestal ho 16 lety vězení. A to i přesto, že zraněná kadeřnice popsala násilníka jako asi 160 cm vysokého blonďáka, zatímco tmavovlasý Lukáš měří 190 cm. Vrchní soud trest snížil na 13 let, vinu ale potvrdil.

Lukáš naopak od počátku tvrdí, že je nevinný. K NS se kauza dostala po stížnosti na průběh vyšetřování a odsouzení, kterou podala exministryně spravedlnosti Helena Válková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to zvláštní, ale Lukáš říká, že s tím počítal. Měl už před středou velmi dobrý pocit,“ neskrýval radost otec Luděk Nečesaný. Prý synovi naznačovali i vězni, že když se balí se všemi věcmi, že je pravděpodobné, že se dostane na svobodu.

„Hned příští týden se vypraví do hořické školy. Požádá zřejmě o individuální plán, aby mohl nejlépe na podzim odmaturovat,“ pokračoval otec. Zadržení Lukáše totiž přišlo pouhé dva měsíce před tím, než měl maturovat.

Student Lukáš Nečesaný je na svoboděVideo: Miroslav Homola, Právo

„A také chystá svatbu se svou dívkou, která pracuje jako zdravotní sestřička v Příbrami,“ pochlubil se Nečesaný starší.

Verdikt NS sice dostal Lukáše Nečesaného z věznice, zcela očištěn ale není. „NS nevykonává definitivní rozsudky. Při veřejném projednávání padlo, že všech minimálně sedm pochybení pro porušení zákona by stačilo na zrušení rozsudku. Soudce také konstatoval, že důkazní skutečnosti ve spise Lukáše jako pachatele vylučují, a vrátil věc k projednání, respektive k finálnímu zrušení a osvobozujícímu rozsudku, do Hradce.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lukáš Nečesaný u Nejvyššího soudu v Brně

Jen v případě, že by soud předložil nové důkazní skutečnosti závažného charakteru, pak má právo proces znovu pokračovat a případně ho znovu odsoudit,“ řekl Nečesaný. V to ale nevěří.

Budou chtít odškodnění

Rodina Lukáše od počátku stála při něm a věřila v jeho nevinu. Nyní budou požadovat odškodnění, včetně zaplacení nákladů spojených s právními službami, ústavně-znaleckými posudky atd.

„Co se týče odškodnění pro Lukáše, mělo by jít o významnou částku, i kdyby měla být věnována třeba na charitu. Vždyť šlo o závažné pochybení, jež těžce zasáhlo do života mladého člověka,“ dodal Nečesaný. Bez dobrého finančního zázemí a osobních kontaktů je podle něho těžké se systému bránit. „S obhájcem ex offo je to prakticky neřešitelné,“ řekl a dodal, že mu ale nejde o osobní mstu.

Získá-li soud nové důkazy, znovu ho odsuďte. Pokud ne, osvoboďte ho
Někdejší žalobce Miroslav Antl

„O odškodnění budeme jednat s ministerstvem spravedlnosti. Teprve pokud se nedohodneme, je na zvážení, zda záležitost neřešit žalobami v občanskoprávním sporu,“ dodal Nečesaný.

Podle bývalého hradeckého krajského prokurátora, dnes senátora Miroslava Antla, který se zabýval nejzávažnější trestnou činností, nemusí vrácení případu k soudu automaticky znamenat osvobozující rozsudek. „Samozřejmě kauzu sleduji jen skrze média, neznám spis ani přesné rozhodnutí NS,“ upozornil. NS podle něho může obžalovaného zprostit viny, tuto věc však vrátil ke krajskému soudu k novému projednání.

„Pokud žádá nové dokazování, je otázka, zda je reálné. Důkazy se mají opatřovat nejlépe prvních 48 hodin po činu. Pokud se nějaký najde později, je už jeho verifikace nebo uvěřitelnost složitá,“ vyjádřil se spíš skepticky a poznamenal, že krajský soud se musí řídit právním názorem vyšší instance, ale musí mít alternativu. „Získá-li soud nové důkazy, znovu ho odsuďte. Pokud ne, osvoboďte ho,“ dodal Antl, který prý nepamatuje takový případ.

Kdo je vrahem?

Hořice jsou téměř devítitisícové město. Podle mínění místostarosty Ivana Doležala (ODS) jeho obyvatelé neprožívají tuto událost natolik, aby se například začali bát o svou bezpečnost. I přesto, že se nyní jazýček vah přiklání ve prospěch Lukášovy neviny, takže mezi nimi možná stále chodí vrah.

Krajský soud v Hradci Králové, kam by se kauza měla znovu vrátit k novému projednávání, se nechce k rozhodnutí NS vyjadřovat. „A to až do doby, než obdržíme písemné vyhotovení rozsudku,“ uvedla mluvčí soudu Kateřina Podeszwová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám