Hlavní obsah

Lubina dostal za vraždu pracovníka TV Nova 23 let

Právo, Novinky, ČTK, tim, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

David Lubina z Kladenska půjde do vězení na 23 let. Rozhodl o tom ve středu pražský městský soud. V září loňského roku zastřelil dvěma ranami v Praze na Karlově náměstí z nelegálně držené pistole zaměstnance TV Nova Michala Velíška.

Článek

Lubina při incidentu zbraní ohrožoval mladou dívku v parku. Velíšek a další muž se snažili dívce pomoci. Lubina však bez varování obrátili zbraň proti Velíškovi, který byl v parku na procházce se svou dcerou.

Podle svých slov si Lubina dívku v parku na Karlově náměstí vybral náhodně, vraždit však ale chtěl. Před soudem vypovídala také mladá dívka, které Velíšek pravděpodobně zachránil život. [celá zpráva]

Lubina se k činu přiznal, tvrdí ale, že nechtěl zabíjet. Reakce střelbou prý byla podvědomá a z leknutí. Bál se dopadení a vězení. Znalci z oboru psychologie a psychiatrie označili možnost Lubinovy převýchovy za velmi ztíženou. Za mřížemi strávil téměř devět let svého života a žádné ponaučení si z toho nevzal, konstatovali.

Velíšková Lubinově omluvě nevěří

"Způsobil jsem velkou bolest paní Velíškové a do budoucna nenahraditelnou ztrátu jeho dceři. Nechci si stoupat do řady těch, kteří programově litují svých činů u soudu, ale byl bych rád, kdyby to šlo vrátit. Pan Velíšek si to nezasloužil," prohlásil Lubina před soudem při svém posledním slově.

Když se vracel na své místo, otíral si slzy. Po celé tři dny jednání ale neplakal ani jednou, občas si dal hlavu do dlaní. Velíšková řekla, že se na ní při procesu párkrát podíval, vždy ale nakonec uhnul očima. Lubina se na ni ale často díval ve chvílích, kdy se ona nedívala.

"Nedá se jí věřit z toho důvodu, že pokud říká, že je si vědom toho, co způsobil, tak by měl trest přijmout. On ho ale nepřijal a odvolal se," řekla Velíšková novinářům.

Žalobkyně žádá doživotí

Pro uložení doživotí, jak chtěla žalobkyně, však podle soudu nebyly podmínky. Nejpřísnější trest se podle arbitrů ukládá za několikanásobné či opakované vraždy.

Státní zsátupkyně Marcela Kratochvílová ale trvá na svém: "Stupeň nebezpečnosti tohoto pachatele pro společnost je tak vysoký, že nepřichází v úvahu uložení jiného trestu než doživotí." Připomněla, že Lubina se v minulosti dopustil opakovaně násilné trestné činnosti a uložené tresty vězení na něj neměly žádný vliv.

Lubina zproštěn obvinění z přepadení banky

Obžaloba několikrát soudně trestaného Lubinu vinila také z přepadení Reiffeisen banky v Praze 6, které se odehrálo loni v květnu, tedy čtyři měsíce před Velíškovou vraždou. Pachatel tehdy uloupil 650 000 korun.

Lubina účast na loupeži popíral. Soud ho ve středu z tohoto trestného činu zprostil viny. Mladý muž si v minulosti odpykal 8,5 roku za loupeže na poštách, braní rukojmí a za maření výkonu úředního rozhodnutí, protože z vězení utekl.

Reklama

Související články

Lubina jel do Prahy před zatčením stopem

Jednatřicetiletý David Lubina v pondělí policistům za přítomnosti svého advokáta poprvé vypovídal o detailech, které předcházely jeho zatčení minulé úterý....

Lubina své kumpány stále kryje

Jednatřicetiletý David Lubina, obviněný ze zářijové vraždy střihače TV Nova Michala Velíška, stále kryje své komplice. O lidech, kteří mu pomáhali se tři týdny...

Výběr článků

Načítám