Hlavní obsah

Loudil po 14leté fotky i rande, vyvázl s podmínkou

– Praha
Novinky, bad

S jednoletým trestem, podmíněně odloženým na zkušební dobu dvou let, vyvázl třiatřicetiletý Otakar Mastík z Chrudimi. Mastík podle pravomocného verdiktu vydíral přes Facebook čtrnáctiletou dívku. Té vyhrožoval, že zveřejní její intimní fotografii, pokud se s ním nesejde a nebude s ním mít pohlavní styk. Červencový rozsudek pardubického soudu potvrdil ve čtvrtek Vrchní soud v Praze.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Odvolací soud se ztotožnil s tím, že toto jednání vykazuje zákonné znaky přečinu vydírání,“ uvedl předseda odvolacího senátu Luboš Vrba. Soud zamítl odvolání státní zástupkyně, která žádala zejména zvýšení trestu, protože jí přišel příliš mírný. Naopak Mastík se prostřednictvím svého obhájce snažil soud přesvědčit ke zprošťujícímu verdiktu.

Ani jedna strana ale neuspěla. „Máme za to, že tento trest je adekvátní, zákonný a přiměřený, kdy je třeba odkázat na závěry znaleckých posudků, kdy se hovoří o zmenšené příčetnosti,“ konstatoval Vrba.

Mastík si založil facebookový účet pod smyšleným jménem a vyhledal si na Facebooku dívku a domáhal se osobní schůzky a případné společné soulože. Tvrdil dívce, že zná jejího strýce a že má její intimní fotku, kterou zveřejní, když se s ním nesetká.

Nicméně bezvýsledně. Dívce přišel Mastík nevyzrálý, mladší, než uváděl, a komunikace s ním jí byla nepříjemná. Takže jej zablokovala a oznámila to matce. Ta poté informovala policii.

Neumí „balit holky”

Mastík kontakt s dívkou nepopíral, ale tvrdil, že neměl důvod ji vydírat, požadovat po ní soulož nebo její nahé fotografie.

Podle znalců trpí odchylkou zvanou neúplná sexualita, což v podstatě znamená, že není schopný si namluvit sobě přiměřenou osobu opačného pohlaví. Znalci u Mastíka zjistili lehkou mentální retardaci, naměřili mu IQ 64, což odpovídá osmi- až desetiletému dítěti. I proto byla muži uložena sexuologická léčba ústavní formou.

Případ byl původně projednáván jako pokus o znásilnění, podle soudů ale nebyly pro tento trestný čin naplněny zákonné podmínky. Pražský vrchní soud už jednou měl Mastíkův případ na stole, vrátil jej ale na kraj jako možný přestupek.

Do toho však zasáhl nejvyšší státní zástupce a podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten rozhodnutí vrchního soudu zrušil, protože nepřijal jeho argumenty ani právní kvalifikaci. Vrchní soud tak musel rozhodovat znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám