Hlavní obsah

Losovací zařízení? Odnesli si je maskovaní muži, řekl svědek v kauze Rath

Právo, har
Praha
Aktualizováno

Středočeský krajský soud ve čtvrtek pokračuje v projednávání kauzy exposlance Davida Ratha a dalších deseti lidí, kteří čelí obžalobě z korupce a zmanipulování veřejných zakázek. Ráno začal s výslechy svědků a provádí i listinné důkazy. Oznámil také, že David Rath zůstane ve vazbě, neboť Středočeský krajský soud nepravomocně zamítl jeho žádost o propuštění.

Foto: ČTK

David Rath přichází k soudu.

Článek

Trestní senát ráno vyslechl Otakara Čmelinského, šéfa firmy VE-ZAK CZ, která v údajně zmanipulovaných tendrech zajišťovala zužování počtu zájemců o zakázky losem. Čmelinský soudu sdělil, že v minulosti disponoval dvěma elektronickými losovacími zařízeními, a popřel, že by je bylo možné nějak upravit, aby výsledek losování nebyl náhodný.

V současnosti prý již přístroje, s nimiž provedl desítky až stovky losování, nemá, protože mu je na počátku února 2012 ukradli maskovaní muži. A ti si údajně odnesli i příslušný program a flash disky se zápisy o losovačkách.

Přepadení nehlásil

Čmelinský uvedl, že přepadení tehdy na policii nehlásil, protože mu muži vyhrožovali a on se bál. „Bylo mi vyhrožováno, že mi může někdo přejet děti cestou do školy na přechodu,“ prohlásil. O údajné krádeži přístrojů pak policii informoval až na dvou výsleších ke kauze Rath, které proběhly v červnu a v září 2012.

Na těch ovšem zároveň odmítl vypovídat s odůvodněním, že by tím sám sobě mohl způsobit trestní stíhání. Ve čtvrtek však před soudem vypovídal s tím, že na policii mlčel z jiného důvodu. Tehdy prý policistům nedůvěřoval a bál se o rodinu. Jako důvod odepření výpovědi mu však údajně tehdy kriminalisté nabídli pouze možné hrozící trestní stíhání. „Nebyla mi dána jiná možnost,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Pancová přišla k soudu poprvé bez pout

Poprvé od svého propuštění z vazby dorazila Kateřina Pancová v úterý k pražskému krajskému soudu, jenž řeší korupční případ exposlance Davida Ratha. Bývalá...

Výběr článků

Načítám