Hlavní obsah

Loni chtěl samopalem střílet do lidí, letos mu vyšla amnestie

Právo, Patrik Biskup

Sedmatřicetiletý muž z jižního Plzeňska loni v květnu pořádně vyděsil obsluhu erotického podniku Jessica v centru Plzně. Poručil si panáka na kuráž a pak chtěl vyrazit ven střílet do lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Do vězení muž kvůli amnestii nepůjde. Ilustrační foto

Článek

Vyšinutého muže, který měl ostře nabitý samopal s desítkami nábojů, se podařilo udržet na uzdě třicetileté zaměstnankyni klubu. Ta mu to na baru asi hodinu rozmlouvala, než zakročila speciální policejní jednotka. Mladá žena tak možná zabránila tragédii.

I když viníka za to soud před několika týdny potrestal, nemusí si tím vůbec lámat hlavu. Na poslední chvíli totiž spadl do amnestie a bude očištěn.

Radek M. dostal před Vánocemi soudní obsílku, kde si přečetl, že za řádění s nelegálně drženým samopalem dostal rok vězení s podmínečným odkladem na 30 měsíců. Do 28. prosince měl možnost toto rozhodnutí, vydané jako trestní příkaz, napadnout a soud by tak musel nařídit veřejné hlavní líčení.

Muž ale verdikt přijal, netuše, jak se mu to záhy vyplatí. Stihl se totiž ještě dostat mezi ty odsouzené „podmínkáře“, na které se vztahuje lednová prezidentská amnestie. Tím se mu hřích smaže a bude mít čistý trestní rejstřík.

„Vzhledem k výši uloženého trestu je účasten amnestie,“ potvrdil Právu soudce Miloslav ­Mlčák s tím, že hranicí pro udělení milosti u podmíněných trestů jsou dva roky.

Samopal kryl dlouhý kabát

„Přišel kolem čtvrté hodiny odpoledne. Už mi přišlo divné, že má na sobě dlouhý kabát, když venku bylo teplo. Sedl si za bar a dal si skleničku vína. Říkal, že si přišel jenom popovídat a napít se. Pak si přesedl do křesla v předpokoji. To už na něm bylo znát, že je pěkně naštvanej. Změnil i chování. Najednou jako by na něho dolehl nějaký splín, čišelo z něho jakési rozčarování,“ vzpomínala na loňský 9. květen mladá žena.

Opatrně se ho zeptala, co se stalo. „Začal mluvit o rodinných problémech, o rozvodu a dělení majetku. Říkal, že je zklamaný životem. Když pak kolem něho prošel jeden ze zákazníků, sáhl pod kabát a vytáhl samopal s krabičkou plnou nábojů. Byl to docela šok, snažila jsem se ho uklidnit a pohybem ruky dolů mu naznačila, aby zbraň položil a přestal s ní mířit na toho muže, který v panickém strachu utekl,“ popisovala Martina další sled událostí.

Pak následoval opět dialog. To už žena za barem tušila, že končí veškerá legrace. „Začal mi tvrdit, že je zabiják odhodlaný střílet do lidí. Prý dneska už také nějaké to zlo provedl. Já mu to i věřila. Psychicky byl totálně v háji, měl špinavý ruce od hlíny a vůbec celý byl takový zaprášený. Napadlo mě, že třeba zabil manželku a pak ji někde zakopal,“ vybavovala si barmanka hrůzné okamžiky.

Snažila se proto být přirozená a muže slovně konejšila. „Dávala jsem si bacha, abych mu neřekla nic špatného, co by ho třeba rozzlobilo nebo to ­mohl vzít jako urážku. Bála jsem se mu dokonce říci o zaplacení útraty,“ uvedla dále s tím, že muž odmítal klub opustit.

Samopal byl ostře nabitý

„Dost toho vypil a chvilkama se mu začínaly zavírat oči. Blesklo mi hlavou, že bych ho mohla odzbrojit společně s kolegyněmi, které akorát přišly do práce. Nakonec jsme si na to ­netroufly a v okamžiku, kdy se nám zdálo, že muž klimbá, jsme ­zavolaly policii,“ dodala žena.

Zakuklenci pak na muže ­na­skákali, vykopli mu samopal a dali pouta. Později se ukázalo, že šlo o speciálně upravený samopal škorpión se čtyřiceti náboji. Celou dobu byl ostře nabitý včetně plného zásobníku. K jeho držení neměl muž žádné povolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám