Hlavní obsah

Lobbista Spyra byl propuštěn z vazby

– PRAHA
Právo, Novinky, rav, pno

Polský lobbista Jacek Spyra byl v pátek po 134 dnech propuštěn z vazební věznice v Praze na Pankráci. Stalo se tak po několikatýdenním oddalování, které způsobila, mimo jiné, dvojitá platba kauce soudu. Kvůli ní musel Spyra strávit ve vězení delší dobu.

Článek

"Mám smíšené pocity. Zaprvé klid a radost, že mohu jít domů, ale zadruhé i strach, že by se mi mohlo něco stát. Bojím se o svůj život," řekl exkluzivně Právu krátce po propuštění Spyra.

Soud ho propustil z vězení opakovaně v pondělí. Státní zastupitelství si tentokrát nepodalo stížnost, takže v pátek dorazil ze soudu do věznice příkaz k puštění Spyry na svobodu.

Spyra při dlouhodobém pobytu ve věznice viditelně pohubl. Podle svých slov shodil sedmnáct kilogramů.

O Spyrově propuštění na dvoumiliónovou kauci rozhodl v září Obvodní soud pro Prahu 4. Jeho verdikt však následně zrušil městský soud v neveřejném jednání. Soud tak učinil kvůli formálním důvodům, kterými měly být nesrovnalosti při platbě kauce.

Jacek Spyra na fotografii z května letošního roku. Foto:PRÁVO/Petr Hloušek.

Podle informací Práva byla Spyrova kauce zaplacena ze dvou různých účtů a soud chtěl vysvětlit, proč se tak stalo, aby měl jasno, komu by měl případně kauci vrátit. Advokátka Spyry Klára Slámová byla s tímto postupem nespokojená, jelikož to znamenalo prodloužení vazebního pobytu jejího klienta.

Spyra je ve vazbě od konce května. Spolu se svým údajným komplicem Tomášem Kejlou je obviněn z pokusu o podvod. Opakovaně požadoval po majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi úplatek 10 miliónů korun. Za to mu slíbil, že je schopen zařídit, aby se Agrofert vrátil do hry o Unipetrol. Babiš vše nahlásil policii.

Reklama

Související témata:

Související články

Spyra může opustit vazbu, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl v úterý o propuštění polského lobbisty Jacka Spyry z vazby. Právu to řekla Spyrova advokátka Klára Slámová, která odpoledne...

Výběr článků

Načítám