Hlavní obsah

Liznerův obhájce trvá na zproštění mlčenlivosti svědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obhájce někdejšího šéfa Centra kupónové privatizace Jaroslava Liznera Ivan Krutský chce soudu znovu navrhnout, aby požádal ministra vnitra o zproštění mlčenlivosti pro svědka Ondřeje Hocha. Tento bývalý vysoký policejní důstojník totiž tvrdí, že má důkazy o Liznerově nevině.

Foto: Archiv spolku Rafanda

14 dospělých herců, šest dětí, jeden zvukař a jedna nápověda. Rafanda navazuje na původní ochotnický soubor, který ve Hbitech fungoval před lety

Článek

Lizner byl v roce 1996 odsouzen k šestiletému vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele a úplatkářství. U Obvodního soudu pro Prahu 7 se nyní domáhá obnovení procesu.

Ministr vnitra Stanislav Gross nedávno odmítl Hocha zprostit mlčenlivosti s ohledem na jeho bezpečnost. Hoch v médiích uvedl, že Grossovo rozhodnutí nechápe. "Musím se k tomu připojit, já to nechápu také," řekl dnes novinářům Lizner krátce poté, co soud jednání odročil na konec ledna. Jeden z přísedících totiž rezignoval na svou funkci.

Obhájce: jde přeci o spravedlnost

Lizner považuje Hochovo svědectví za zásadní. Krutský ho doplnil, že "z právně filozofického hlediska" je důležité, aby Hoch vypovídal, poněvadž jde o spravedlnost.

Soudce před odročením upozornil na to, že označování Hocha za korunního svědka jsou zatím pouhé spekulace. "Za této situace nelze usuzovat, zda jeho svědectví je či není radikální, byl to jeden z důkazů," uvedl.

Hoch: policie naletěla na falešné informace

Podle Hocha policie a poté i soud v Liznerově kauze "naletěly" na falešné informace od organizovaného zločinu. "V policii tehdy sloužily kádry, které nebyly na dostatečné profesní úrovni, a proti nim stál organizovaný zločin na vysoké úrovni. Nezkušení pracovníci policie skočili na dezinformace a cílené lži. Na akci bylo velice málo času a nikdo nebyl schopen prověřit sdělené údaje," řekl Hoch před časem novinářům.

Liznerovo zatčení

Liznerovo stíhání před lety inicioval podnikatel Tomáš Sotona, který tvrdí, že si na něm Lizner vynutil úplatek ve výší osmi miliónů korun. Policie Liznera zatkla 31. října 1994 v okamžiku, kdy si z restaurace odnášel kufřík s penězi, které převzal od Sotony.

Dalším důležitým svědkem při jednání o Liznerově žádosti o obnovu procesu je Sotonova bývalá přítelkyně Zuzana Jíravová. Nedávno údajně prohlásila, že vypovídala v Liznerův neprospěch pod Sotonovým nátlakem. Sotona v říjnu u soudu řekl, že se mu Jíravová mstí za to, že si v roce 1997 našel jinou přítelkyni. Podle soudce je Jíravová pozvána na 30. ledna, kdy bude jednání pokračovat. Hoch k výslechu předvolán nebyl a nebude, uvedl soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám