Hlavní obsah

Litvínovičtí vrazi odmítají před soudem vypovídat

– ČESKÉ BUDĚJOVICE

První den hlavního líčení se dvojicí tzv. litvínovických vrahů - Ladislavem Pacovským (50) a jeho synem Johnem (21) probíhá bez přítomnosti staršího z obžalovaných. Trestní senát Krajského soudu v Českých Budějovicích vyhověl jeho žádosti a z projednávání ho vyloučil.

Foto: Vratislav Konečný

Premonstrátský klášter v Teplé

Článek

Ladislav Pacovský, který svou žádost zdůvodnil špatným psychickým stavem, stejně jako jeho syn dnes odmítl vypovídat. Předseda trestního senátu Roman Bárta proto pouze přečetl Johnovu výpověď z přípravného řízení.

Po krátké přestávce líčení pokračovalo výslechy svědků. Většina z nich bude vypovídat v utajení stejně jako první ze svědků, který hovořil pod falešným jménem Petr Koutný. Jeho zkreslený hlas zazněl pouze z reproduktoru v soudní síni, sám se nacházel ve zcela jiné místnosti. Jde o řidiče, který jel osudné okamžiky kolem.

Koutný viděl Pacovského staršího, jak z bezprostřední blízkosti třikrát střelil jednoho z mužů do hrudníku, když se ho poškozený snažil odzbrojit. Dále zahlédl dva zraněné ležící muže, kteří se pokoušeli vstát. Každého Pacovský jednou ranou dorazil. Svědek však na místě činu nespatřil jeho syna Johna a ani druhou zbraň. Podle expertíz však byli muži zabiti dvěmi různými střelnými zbraněmi.

Vražda tří mužů jedné rodiny

Trojnásobné vraždě členů jedné rodiny z loňského července, ze kterých jsou obžalovaní, předcházelo bouřlivé manželství Ladislava a Anny Pacovských, kteří i se synem emigrovali v osmdesátých letech do Rakouska. V roce 1992 se vrátili do Litvínovic, kde se naplno projevila Ladislavova násilnická povaha. Napadal nejen svou manželku, která před ním utíkala do bezpečí k ženě bydlící v protějším domě.

Po rozvodu se Pacovského nenávist přenesla právě na další rodinné příslušníky této sousedky. Dlouhodobý spor vyvrcholil loni v létě, kdy Pacovští nejméně devětkrát zasáhli do zad, hrudníku a břicha jejího manžela, syna a zetě její sestry. Dva muži (26, 32) zemřeli na místě, dvaapadesátiletý manžel sousedky při převozu do nemocnice. Oba Pacovské na útěku zatkla zásahová jednotka o dva dny později v zahradní restauraci v Praze. Od té doby jsou ve vazbě.

ZAZNĚLO U SOUDU:

Výpověď utajovaného svědka z přípravného řízení:

Vyšetřovatel: Kolik lidí bylo zapojeno do incidentu?

Svědek: Viděl jsem čtyři lidi.

Vyšetřovatel: Seděl v té době někdo v zaparkovaném automobilu?

Svědek: Nikdo uvnitř neseděl.

Vyšetřovatel: Co jste viděl přímo na místě?

Svědek: Viděl jsem, jak Pacovský starší vystřelil tři rány do hrudníku člověka, který se mu snažil sebrat pistoli a další dvě rány na osoby, které se snažily vstát ze země, jako by je dostřeloval. Jel jsem krokem, asi metr a půl od Pacovského.

Vyšetřovatel: Ostatní osoby zbraně neměly?

Svědek: Ne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám