Hlavní obsah

Literární fikce, králičina nebo legendární kapříci. Výmluvy obžalovaných jsou absurdní i humorné

Právo, Josef Koukal

Exšéf pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý už naznačil, čím se bude hájit před soudem, až přijde řeč na jeho skandální deník plný záznamů o zmanipulovaných zakázkách ve zdravotnictví. Podle vyšetřovatelů je to důkaz korupce, podle obhájců pouhá literární fikce a podklad pro chystanou knihu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výraz „kniha“ by se tak mohl v případě, že Dbalého obhajoba nepřesvědčí soudce, zařadit do dlouhé sbírky absurdních výmluv, které čeští prominenti pronesli před soudem z lavice obžalovaných. Hned vedle „kapříků“, „králíků“ a „jablek“.

„Obžalovaný se totiž před soudem může hájit jakýmkoli způsobem. Může si vymýšlet jako baron Prášil, aniž by mu za to hrozilo zpřísnění trestu,“ upozorňuje pražský advokát Pavel Rameš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A to, i kdyby svými výmysly brnkal soudci na nervy sebevíc. Například smyšlenými historkami, jaké pak často uvádí do oběhu jindřichohradecký advokát a písničkář Ivo Jahelka.

„Ten kufr jsem onomu pánovi v žádném případě odcizit nechtěl, chtěl jsem mu ho pouze odnést do hotelu. Nemohu za to, že mi nestačil v chůzi,“ posloužil Právu perličkou ze soudního spisu Jahelka.

Jabka a třicetníky

V soudních síních vznikly dnes již okřídlené výrazy, které dokonce přešly i do obecného jazyka. Asi největším popularizátorem kódované řeči se stal ve svých telefonních hovorech fotbalový funkcionář Ivan Horník, který byl před osmi lety odsouzen za korupci k podmíněnému trestu.

Kvůli riziku policejních odposlechů používal řadu přenesených výrazů, z nichž nejslavnější jsou „kapříci“ coby označení pro úplatky. V jeho rozhovorech se však objevily i ekvivalenty jako „jabka“, „desetníky“ či „třicetníky“.

Králíci a krabice vína

Vlastní výraz pro špinavé peníze měli ve svém žargonu i bývalý středočeský hejtman David Rath a jeho komplici. „Králičina by se zkazila, už mi kručí v bříšku,“ říká v jednom z odposlechů lékař a exposlanec Petr Kott v rozhovoru s podnikatelkou Ivanou Salačovou.

Ta poté jako jediná přiznala, že „králíky“ byly míněny skoro tři milióny korun úplatku za zajištění zakázky rekonstrukce gymnázia ve středočeské Hostivici.

Samotný Rath zase soud přesvědčuje, že obsah krabice se sedmi milióny korun, pro kterou si 14. května 2012 večer došel do vily Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy a s níž ho zadržela policie, považoval za víno. Také jeho výraz „sedmička vína“ se ujal coby označení pro úplatek.

Samotné lhaní a vymýšlení si v rámci obhajoby nemůže být pro obžalovaného přitěžující okolností
advokát Pavel Rameš

Dvouletou podmínku s pětiletým odkladem dostal autor další okřídlené hlášky „pět na stole v českých“, bývalý tajemník českých sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel.

Před deseti lety měl nabízet polskému lobbistovi Jacku Spyrovi, že mu za pět miliónů korun dodá informace o privatizaci Unipetrolu.

Na jednom z kamerových záznamů tehdy zazněl požadavek, že „bude na stole pět“, a na Spyrův dotaz, zda „v českých“, přisvědčil. V obhajobě však tvrdil, že „pět na stole“ znamenalo účast českého premiéra při jednání.

„Samotné lhaní a vymýšlení si v rámci obhajoby nemůže být pro obžalovaného přitěžující okolností. Je to jeho právo. Nesmí ale jinou konkrétní osobu křivě obvinit ze spáchání trestného činu,“ podotkl Rameš.

Že se však pravdomluvnost může obžalovanému i vyplatit, ukazuje právě nyní příklad Ivany Salačové, spoluobviněné v kauze Rath. Jako spolupracující obviněné, která pomohla spletitý případ korupčních praktik rozklíčovat, jí středočeský žalobce Petr Jirát navrhl pouze podmíněný trest.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám