Hlavní obsah

Lidem z paneláku č. 39 dá kraj dohromady milión

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm
Aktualizováno

Pětaosmdesát tisíc korun na hlavu vyčlení obětem ničivého výbuchu panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm z rezervy Moravskoslezský kraj. O finanční pomoci rozhodli v úterý krajští radní.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Odstraňování sutin po výbuchu plynu v bytovém domě ve Frenštátě bude nejspíš trvat až do pátku.

Článek

„Peníze by měly pomoci lidem k okamžitému návratu do života. Půjdou na účet každého jednotlivce,“ upřesnil hejtman Miroslav Novák (ČSSD) a dodal, že kraj uhradí i náklady na speciální demoliční techniku, která byla při prohledávání sutin potřeba. „K okamžitému zásahu bylo potřeba pomoci specializované firmy, která se demolicemi zabývá,“ dodal.

Náměstek hejtmana Josef Babka (KSČM) uvedl, že hasiči chtěli zničený dům původně rozstřelit vodou. „Nakonec se ukázalo, že při složitosti zdí, které sousedí s druhým domem, musí být povolána speciální technika z Hlučína a specializovaná firma na demolice. A právě náklady na tyto práce budeme hradit my,“ vysvětlil. Kraj navíc přislíbil zaplatit i třetinu nákladů na demolici domu. Ta má stát 4 až 6 miliónů korun.

V souvislosti s tragédií ve Frenštátě pod Radhoštěm navíc krajští radní rozhodli i o ocenění pěti příslušníků Integrovaného záchranného systému (IZS). Frenštátští dobrovolní hasiči Martin Horák a Jan Cverna, profesionální hasič Ján Tóth, záchranář Petr Blabla a policista Petr Albrecht dostanou každý od hejtmanství pamětní medaili, čestné uznání a 10 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám