Hlavní obsah

Letadlo jsem ovládnout nechtěl, řešil jsem problém s letuškou, řekl Rus obžalovaný z únosu

– Praha

Městský soud v Praze začal projednávat pokus o únos letadla, které muselo v roce 2006 nouzově přistát v Praze. Obžalovaný Jevgenij Rotshtein, dříve Dogajev, ve čtvrtek před soudem odmítl, že by chtěl stroj ovládnout. Byl prý silně opilý a řešil problém s letuškou. Letadlo mířilo z Moskvy do Ženevy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jevgenij Rotshtein, dříve Dogajev přichází k soudu.

Článek

Muž je od loňského podzimu ve vazbě v Česku, kam ho vydaly po mezinárodním zatykači úřady z Británie, kde dostal dříve azyl. Do soudní síně ho přivedla vězeňská zásahová jednotka.

Vypověděl, že na konci roku 2006 letěl do Ženevy s osmi příbuznými, kterým prý koupil dovolenou. "Neměl jsem žádný záměr získat kontrolu nad letadlem," odmítl tvrzení obžaloby.

Události, k nimž došlo v letadle, neodpovídají ani výpovědi svědků, ani obžalobě.
obžalovaný

Krátce před odletem se mu prý ozvaly následky dřívějšího zranění zad a nemohl vstát z postele. Od lékaře dostal injekce a léky. Než nastoupil do letadla, sehnal si také alkohol. "Koupil jsem si láhev vodky, protože mě bolela záda," dodal.

Dostal špatnou whisky

Na palubě prý popíjel s lidmi kolem. Pak se dostal do sporu s letuškou, která ho budila kvůli jídlu a pak po něm chtěla, aby si sedl. "Neporušil jsem žádné předpisy," uvedl Rotshtein. Situaci se pokusil vyřešit stevard. Rusovi se ale nakonec udělalo zle, protože dostal whisky, kterou prý nemá rád. "Myslím, že v té době bylo toho alkoholu již hodně, nebo nebyl kvalitní, takže jsem se pozvracel. Přirozeně jsem z toho byl nervózní," dodal.

Pak prý dostal ránu do hlavy. Před soudem namítal, že obžaloba neodpovídá skutečnosti a svědci prý lžou. "Události, k nimž došlo v letadle, neodpovídají ani výpovědi svědků, ani obžalobě. Nemám na mysli svou verzi událostí, ale důkazy, které vznikly na základě vyšetřování české policie," tvrdí obžalovaný.

Podle státní zástupkyně se pokusil zhruba nad Varšavou ohrozit let po požití velkého množství alkoholu. "Zavolám někoho ze svých a budete dělat, co já chci," řekl podle obžaloby tehdy Dogajev. Hrozil prý také výbuchem letadla a tvrdil, "že má takové tlačítko, které může zmáčknout, a všichni zůstanou v nebi." Ruku prý měl přitom v kapse.

Letěl na silvestrovské oslavy

Český soud vydal mezinárodní zatykač na Rotshteina v únoru 2013. Trest mu hrozí za ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla.

Projednávaný incident se stal v roce 2006. Tehdy dvaatřicetiletý bankéř a bývalý fotbalista Dynama Moskva Dogajev letěl s rodinou na silvestrovské oslavy do Švýcarska. Domáhal se prý přistání v Káhiře. Chtěl se dostat do pilotní kabiny a vyvolal rvačku. Posádce s dalšími cestujícími se podařilo Dogajeva zneškodnit. Skončil v rukou české policie.

Po incidentu strávil dva roky v Česku. Pak odcestoval do Británie, kde získal azyl. Poté, co na něj soud vydal mezinárodní zatykač, jej Britové poslali loni 21. října do Česka s tím, že mají ohledně ČR jistotu, že zde bude spravedlivý proces.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám