Hlavní obsah

Lesnímu střelci Kalivodovi hrozí doživotí

Právo, Jakub Troníček, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lesnímu střelci Viktoru Kalivodovi, na kterého soud v pátek uvalil vazbu, hrozí nyní za opakovanou a několikanásobnou vraždu až doživotí. Přes soudem se přiznal k tomu, že v lesích na Brněnsku a Kladensku zabil tři lidi. Na otázku proč střílel na těchto dvou místech řekl: "Prostě mě to jen napadlo."

Článek

Kalivoda si ponechal obhájce, který mu byl přidělen, Jaroslava Šimánka, i když mu jeho rodina zajistila služby renomovaného pražského právníka Jiřího Teryngla.

U výslechu působil Kalivoda podle Šimánka klidně až chladně, nedával najevo žádné emoce. "K oběma vraždám se přiznal, ale motiv odmítl sdělit stejně jako to, co činům předcházelo a co se dělo potom. Řekl, že je to jeho věc, a odmítl dál komunikovat," řekl advokát a dodal, že k určení motivu bude zřejmě rozhodující posudek znalců.

Sám Kalivoda v pátek u soudu vypověděl, že spojení mezi oběma činy a místy žádné není. "Byla to jen náhoda, prostě ho to napadlo. Řekl, že to chtěl udělat, a nic víc, protože to pro něj prý není důležité," upřesnill Šimánek.

Obě vraždy Kalivoda spáchal legálně drženou pistolí luger s optickým zaměřovačem ráže 9 mm . Tu měl u sebe i s náboji také ve chvíli, kdy ho v úterý ráno zatkla ve Slaném policie. Při zadržení nekladl žádný odpor. [celá zpráva]

Sloužil na oddělení v Řepích

Kalivoda je podle obhájce v současné době nezaměstnaný, v minulosti pracoval u české policie. "Na jaře roku 1999 nastoupil na obvodní oddělení v pražských Řepích," potvrdila včera Právu pražská policejní mluvčí Eva Brožová s tím, že zároveň začal studovat jednoletou nástupní policejní školu v pražských Hrdlořezích.

"Nebyl to plnohodnotný policista, bez ukončené školy nemohl provést jakýkoliv zákrok nebo sloužit sám. Dá se říci, že byl jakýsi čekatel," řekl Právu policejní prezident Vladislav Husák. Připustil však, že i tak to na policii nevrhá dobré světlo. Kalivoda působil na obvodním oddělení v Řepích necelý rok, na jaře roku 2000 dobrovolně z policejní školy odešel, a to těsně před jejím řádným ukončením. "Ze služebního poměru pak odešel do civilu na vlastní žádost v létě roku 2000," uvedla Brožová.

Právem oslovení učitelé z policejní školy si na Kalivodu nepamatují. "Nic mi to jméno neříká, musel to být nevýrazný student," řekl jeden z členů pedagogického sboru.

Nepije, nekouří....

Vražedný střelec se nějaký čas živil také jako řidič tramvaje pražské hromadné dopravy. "V roce 2003 jsme ho na hodinu propustili pro neplnění povinností zaměstnance," řekla Právu mluvčí Dopravního podniku Michaela Kuchařová s tím, že šlo o závažný prohřešek, nespecifikovala však, jaký.

O alkohol na pracovišti však zřejmě nešlo, Kalivoda totiž policistům při pátečním výslechu mimo jiné řekl, že nikdy nepil, nebral drogy a nekouří. Kromě toho vyšetřovatelům potvrdil, že vraždy spáchal ve zcela příčetném stavu.

Neúspěšný student

Po dobrovolném odchodu od policie studoval Kalivoda katedru informatiky Masarykovy univerzity v Brně a pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích, opět obor týkající se počítačů. Ani jednu však nedokončil. "Že se na takové obory dostal, svědčí o tom, že není hloupý," řekl včera Šimůnek. Policie včera také provedla domovní prohlídku v Kalivodově bytě, ale podle Šimánka nic důležitého nenašla. Ačkoliv s tím obviněný nejprve souhlasil, včera odmítl s vyšetřovateli spolupracovat na rekonstrukci. "Souhlasil jen s tím, že místa, kde k vraždám došlo, ukáže policistům na mapě," konstatoval Šimánek.

Detektivové budou v nejbližší době vyslýchat Kalivodovy příbuzné. Jeho otec Michal Kalivoda pracuje na mezinárodním odboru v bruselské centrále NATO. Podle informací Práva jde o velmi schopného vojenského experta na vzdušnou obranu.

"V minulosti byl vojákem z povolání. Byl to schopný člověk," řekl zdroj z ministerstva obrany, který si nepřál být jmenován. Díky svým jazykovým znalostem se Kalivoda podle něj dostal jako expert i do české armádní mise u NATO. "Když mu tam před čtyřmi lety skončilo funkční období, vyhrál konkurs na místo v centrále NATO, kde nyní pracuje jako civilní zaměstnanec," doplnil zdroj.

Sám Kalivoda starší včera nevyužil možnosti se ke stíhání svého syna vyjádřit, na dotazy Práva do uzávěrky nereagoval. "V rodině jim to neklapalo, ten vztah se synem byl dost komplikovaný," naznačil člověk obeznámený s rodinnými poměry. Kalivodova matka Karla je praktickou lékařkou v Budyni nad Ohří, kde také bydlí.

Otázky kolem Řevničova

Policie zatím nepotvrdila ani nevyvrátila možnost, že by Kalivoda měl na svědomí také střelbu na parkovišti u Řevničova na Rakovnicku. Tam někdo postřelil koncem září ženu, která si chtěla odskočit do lesa a zaparkovala tam své vozidlo. Po příjezdu dalšího auta s pětičlennou osádkou jednou vystřelil i po nich a utekl do lesa.

Reklama

Související témata:

Související články

Šílený střelec z lesů je ve vazbě

Okresní soud pro Prahu-východ poslal v pátek do vazby osmadvacetiletého muže, který je obviněn z několikanásobné vraždy. V lesích na Kladensku a Brněnsku...

Výběr článků

Načítám