Hlavní obsah

Lékařka týraných chlapců z Kuřimi je nevinná

Právo, pko
BRNO
Aktualizováno

Definitivně si mohla po středečním jednání oddychnout bývalá dětská lékařka týraných bratrů Ondry a Jakuba Milana Smékalová. Po zprošťujícím verdiktu, který před dvěma měsíci vynesl brněnský Městský soud, nyní stejně rozhodl i odvolací Krajský soud. Ten zamítl odvolání státní zástupkyně, která pro lékařku požadovala trest za neoznámení trestného činu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Milana Smékalová (uprostřed) odcházela od soudu s úsměvem.

Článek

„Před soudem bylo provedeno dostatečné dokazování. Z toho, že děti byly omlouvány z preventivních prohlídek, nemohla lékařka nic vyvodit. Navíc rodina Mauerova, včetně matky Ondry a Jakuba Klára Mauerové, byla v té době považována za bezproblémovou,“ zdůvodnil verdikt soudce Jaroslav Pálka s tím, že nelze srovnávat pečlivost lékařských prohlídek obou chlapců před a po odhalení týrání.

Státní zástupkyně totiž tvrdila, že Smékalová si musela všimnout jizev po brutálním týrání na tělech obou dětí. Na preventivní prohlídku totiž Ondra s Jakubem přišli poté, co byli na chatě u Veverské Bítýšky biti, páleni a Ondrovi někdo dokonce vyřízl i kus masa z hýždí, kterou pak překryl velkou spáleninou.

"V případě týraných dětí se nedá předpokládat, že se dítě samo na prohlídce svěří a tím spíš, když je s ním dospělá osoba. Lékař proto musí jakoukoli podezřelou skutečnost hlásit a dávat si věci do souvislostí,“ řekla u soudu státní zástupkyně Alena Mátlová.

„Pokud lékařka zjistila nějaké oděrky nebo zranění, nemohla vědět nic o souvislostech s týráním. Ani znalci se neshodli, nakolik byla ta zranění viditelná,“ dodal soudce. Smékalová se bránila, že jizvy na zadečku si nevšimla, protože Ondra měl při vyšetření trenýrky.

„Prohlídku jsem provedla důkladně. A že děti nevyšetřuji nahé? Na to přece není žádný paragraf. I pro děti je to myslím lepší, když tam nemusí být nahé,“ stála si za svým lékařka. Smékalová, která praxi dětské lékařky provozuje již takřka třicet let a podle svých slov za tu dobu vyšetřila na 150 000 dětí, se domnívá, že za obviněním mohly stát i profesní spory a snaha ji jako lékařku znemožnit a převzít její pacienty. „Teď jsem ale velmi šťastná. Byl to pro mě i celou rodinu velmi těžký rok,“ zakončila lékařka.  

Soud: Lékařka týraných dětí z Kuřimi je nevinná. Stream.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám