Hlavní obsah

Lékařka ordinovala opilá. Má podmínku a nesmí léčit

Právo, Petr Kozelka

Nepříjemné překvapení čekalo na jednu z pacientek brněnské lékařky Sylvy Heclové, když si do ordinace přišla pro obyčejné potvrzení. Lékařka totiž nebyla schopna formulář vyplnit, vrávorala a vypadalo to, že je pod vlivem alkoholu. To potvrdila i dechová zkouška s výsledkem téměř tři promile. Soud opilou doktorku potrestal podmínkou a zákazem činnosti.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Lékařka se snažila svůj neutěšený stav vysvětlit tím, že se nadýchala výparů z dezinfekce, za alkohol v dechu prý zase mohlo to, že si zavdala kapek Underberg, tedy likéru podporujícího dobré trávení. Takové obhajobě ale brněnský městský soud neuvěřil a žena si za ohrožení pod vlivem návykové látky vyslechla trest tří měsíců vězení s odkladem na dva roky, navíc nesmí tři roky vykonávat lékařskou praxi.

Doktorka se dušovala, že opilá rozhodně neordinovala. Osudný den loni na konci září prý musela jít uklidit záchod u čekárny, který měli znečistit zřejmě tři lidé, jež odmítla zaregistrovat. Při práci se nadýchala silných dezinfekčních prostředků, udělalo se jí špatně a točila se jí hlava. Proto poslala čekající pacienty domů a sama čekala v ordinaci, kdyby náhodou přišel někdo s akutními problémy.

Pila prý po skončení ordinační doby

Po skončení ordinační doby pak podle svých slov ve skladu vypila 12 lahviček kapek. Další dvě lahvičky o objemu 0,2 decilitru prý vypila poté, co do ordinace přišli policisté. U soudu doktorka zdůraznila, že pod vlivem alkoholu nikdy neordinuje.

Zasahující policisté však potvrdili, že do ordinace přišli asi čtvrt hodiny před koncem ordinační doby, v čekárně v tu dobu navíc sedělo ještě několik pacientů.

„Chvíli po zaklepání na dveře ordinace vyšla obžalovaná, vypadala unaveně, postoj měla vrávoravý, její řeči nebylo moc rozumět. Obžalovaná tvrdila, že alkohol nepila, a i kdyby, po ordinační době je to její věc. Dechovou zkoušku i odběr krve odmítla,“ popsal jeden z policistů. Jeho kolega dodal, že lékařka se chovala arogantně.

Strážci zákona doktorku přemlouvali k provedení dechové zkoušky asi dvacet minut a lékařka si nakonec vymínila, že se podvolí jen za přítomnosti zdravotnického inspektora. Policisté řekli, že lékařku měli celou dobu na očích a nic před nimi nepila.

„Obžalovaná jevila známky opilosti, říkala, že takto řeší svoji životní situaci rodinného charakteru,“ popsal soudu inspektor s tím, že lékařka opakovaně nadýchala.

„Nacházela se ve stavu těžké opilosti, který vylučoval její schopnost bezpečně vykonávat lékařské povolání, a v důsledku tohoto stavu mohlo dojít k ohrožení zdraví či života jejích pacientů,“ napsal do rozsudku, který má Právo k dispozici, soudce Aleš Dufek. Jeho verdikt potvrdil i odvolací Krajský soud v Brně, trest je tak pravomocný.

Lékařce nepomohlo ani to, že podle svědků byla v ordinaci opilá vícekrát. Za toto jednání dostala navíc před několika lety i důtku od lékařské komory.

„Obžalovaná ordinovala pod vlivem alkoholu, v čekárně ještě v době příchodu policistů čekali pacienti, kteří odešli až na jejich výzvu. Je přitom vyloučeno, aby obžalovaná požila alkohol až po ordinačních hodinách. Svým jednáním porušila zájem společnosti na ochraně zdraví pacientů,“ dodal soudce Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám