Hlavní obsah

Lékaři v Brně zapomněli v břichu ženy špachtli, žalobce navrhuje podmínky

Právo, pko
Brno

Téměř pět měsíců nosila v těle Zdeňka Kopečková třiceticentimetrový lékařský nástroj podobný špachtli, kterou ji lékaři ivančické nemocnice zapomněli při operaci v břiše. Před okresním soudem Brno-venkov se z údajného pochybení zpovídají primář ivančické gynekologie Aleš Soukal a tři zdravotní sestry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce pro ně požaduje podmíněné tresty, žena navíc chce statisícové odškodnění. Verdikt nad zdravotníky vynese soudkyně Lenka Šulcová na začátku července.

Kopečková podstoupila náročnou operaci na podzim 2009, ale krátce po zákroku si začala stěžovat na urputné bolesti v břiše. Lékaři ale její stesky přičítali pooperačnímu stavu a teprve po několika měsících se odhodlali udělat vyšetření, které odhalilo zapomenutý nástroj.

I nejsprostší sedlák vám řekne, že se to tam muselo najít.
žalobce

Žena pak byla ihned operována, nemocnice se Kopečkové omluvila a společně s Krajským úřadem byla připravena jí kompenzovat prožité utrpení.

Spor ale nakonec skončil až u soudu, kde státní zástupce podle jeho slov odhalil v jednání operatéra, sester na sále i sestry na centrální sterilizaci jasné pochybení. „I nejsprostší sedlák vám řekne, že se to tam muselo najít. Počítání nástrojů v závěru operace bylo provedeno mizerně. Trest v tomto případě není až zas tak důležitý, důležité je vyslovení viny,“ prohlásil žalobce.

„Paní Kopečková by měla poděkovat operatérům za to, že jí zachránili život, místo toho ale celou věc medializovala a dělá z toho trestnou činnost,“ oponoval jeden z obhájců.

„Na něco takového jsem 'čekal' přes 40 let práce na operačním a porodním sále. Všichni toho litujeme, ale i na další operaci si nás paní Kopečková znovu vybrala. Kdybych měl informaci, že nějaký nástroj chybí, tak prozkoumám celé břicho, ale tu jsem neměl a já nejsem jasnovidec,“ prohlásil primář Soukal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám