Hlavní obsah

Lékař zabil autem neslyšící chodkyni, od soudu odešel bez trestu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Jste vinen, ale potrestán nebudete. To uslyšel v pondělí u domažlického soudu lékař Josef Kalný (80), který před více než třemi lety při průjezdu Holýšovem na Domažlicku smrtelně zranil šestapadesátiletou sluchově postiženou ženu přecházející vozovku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jako řidič nesprávně vyhodnotil vzniklou dopravní situaci a začal sledovat volně pobíhajícího psa na vozovce, přičemž nezaregistroval a nereagoval na chodkyni, která vstoupila bezprostředně před projíždějící vozidlo,“ uvedl soudce Jan Švígler.

Od potrestání Kalného nakonec upustil. „Ukládat trest nyní po třech letech, když se nejednalo o žádnou riskantní jízdu, mně přijde nespravedlivé. V kartě řidiče nemá obžalovaný za ty dlouhé roky za volantem jediný záznam o dopravním přestupku,“ řekl Švígler.

„K nehodě došlo v listopadu 2009, v témže roce mu orgány v trestním řízení řeknou, že nebudou vůči němu zahajovat trestní stíhání, a o tři roky později stejné orgány trestní stíhání zahájí,“ vysvětlil Švígler.

Lékař se pokoušel ženu oživit

Nehoda se podle něho vymykala z běžného rámce. „Pokud by chodkyně dávala pozor, musela to auto vidět, a mohla tak zabránit střetu mnohem lépe než řidič, který jen těžko může zastavit na metru,“ vysvětlil soudce. Kalný se také hned na místě pokoušel ženu resuscitovat, později napsal pozůstalým omluvný dopis a z jeho pojistky se rodina zemřelé dočkala odškodnění.

„Na značce Holýšov jsem zpomalil na 50 kilometrů v hodině a zapnul tempomat. Krátce nato jsem si všiml malého bílého psa, jak přebíhá z levé strany na pravou. Abych ho nepřejel, tak jsem zpomalil a sledoval, až přejde na druhou stranu. Potom jsem se podíval před sebe, nikoho jsem tam neviděl a znovu jsem přidal plyn. Za moment, byly to vteřiny, došlo k ráně,“ popisoval Kalný nehodu, která se stala kolem sedmé večer, kdy už byla tma a vozovku osvětlovaly jen pouliční lampy.

„Vystoupil jsem z auta. Všiml jsem si, že čtyři nebo pět metrů za vozidlem leží na zemi žena. Byla v bezvědomí, snažil jsem se ji resuscitovat,“ dodal lékař.

Vyšetřovatel nehodu původně uzavřel s tím, že za smrt ženy není řidič trestně zodpovědný a případ poslal k přestupkové komisi. Správní orgán ale spis vrátil okresnímu státnímu zastupitelství do Domažlic s tím, že v jednání řidiče spatřuje trestný čin.

Státní zástupkyně to neakceptovala a celý případ znovu postoupila k vyřízení na příslušný městský úřad.

To už se do případu vložili pozůstalí. „Byl zpracován nový posudek jiným znalcem a požádala jsem o zásah nadřízené státní zastupitelství. To nám po prostudování podkladů dalo za pravdu a nařídilo znovuotevření případu,“ uvedla dcera usmrcené chodkyně Vladimíra Šplýchalová. Verdikt není pravomocný, žalobce i obhájce se vyjádří až po doručení písemného vyhotovení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám