Hlavní obsah

Lékař Barták dostal 14 let vězení, přísedící při čtení rozsudku zkolabovala

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze poslal ve středu bývalého spolumajitele polikliniky v pražských Modřanech Jaroslava Bartáka na 14 let do vězení za znásilnění svých asistentek. Obžaloba mu kladla za vinu celkem osm trestných činů, jichž se měl v průběhu posledních několika let dopustit na celkem jedenácti ženách. Barták se na místě odvolal. Čtení rozsudku bylo v jednu chvíli přerušeno, protože zkolabovala přísedící soudu.

Lékař Barták dostal 14 let vězeníVideo: Novinky

 
Článek

Barták byl uznán vinným kromě znásilnění také z vydírání, sexuálního nátlaku, pokusu o znásilnění, nebezpečného vyhrožování a nedovolené výroby a nakládání s omamnými látkami a jedy. Poškozeným má navíc zaplatit 1,5 miliónu korun.

Státní zástupkyně Jana Murinová navrhla pro Bartáka přísnější trest, než nabízela normální sazba 5 až 12 let. Vzhledem k počtu útoků a způsobu provedení navrhla sazbu zvýšit o třetinu a uložit trest v horní polovině této zvýšené sazby. Za adekvátní považovala trest 15 let nepodmíněně. Soud jí tak téměř vyhověl.

Státní zástupkyně je s rozsudkem spokojena. "Že nedostal mnou navrhovaných 15 let, mi nevadí. Důležité je, že byl udělen skutečně citelný trest," řekla Právu.

Bartáka usvědčují podle soudce především výpovědi poškozených žen. I když se na policii obrátily s velkým časovým odstupem, neznamená to podle soudu, že by byly nevěrohodné. Dříve se totiž Bartáka bály a domnívaly se, že je díky svým známostem nedotknutelný. "Nevyplynulo nic, že by kterákoliv z poškozených vypovídala tendenčně," uvedl soudce Stanislav Králík s tím, že naopak Barták nepředložil soudu žádné důkazy o údajném spiknutí proti své osobě.

Podle žalobkyně lékař celou dobu lhal, ať už o svých asistentkách, nebo o spiknutí, které proti němu měli zorganizovat bývalí členové Lvího klubu. Barták ženy během procesu označoval za prostitutky, alkoholičky, narkomanky a duševně nemocné. Zároveň tvrdil, že dívky miloval. Podle žalobkyně své tvrzení nedoložil důkazy. Ženy podle ní neměly žádný důvod si obvinění vymyslet. Také pro již uvedené spiknutí nepředložil žádný důkaz.

Senát také rozhodl, že Barták musí poškozeným zaplatit 1,5 miliónu korun. Pět z nich však požadovalo finanční odškodnění celkem ve výši 13 miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Barták u soudu.

Výrok o trestu ale musel předseda senátu Králík na chvíli přerušit, protože jedna ze soudkyň omdlela zhruba po tři čtvrtě hodině čtení rozsudku a upadla na zem. Králík nechal vyklidit soudní síň a přivolat záchrannou službu.

Barták opět mluvil o spiknutí

Obhájci navrhli zprostit Bartáka ve všech bodech obžaloby, nic mu podle nich nebylo prokázáno. Žádná z žen se po útoku nenechala lékařsky vyšetřit, trestní oznámení navíc některé ženy podaly až po letech. Obhájci poukazovali na princip presumpce neviny.

„Jsem obviněn ze skutků, které se nikdy nestaly. Nikdy jsem neměl špatný úmysl. Všechny údajné zločiny jsou přinejmenším divné a zavání rafinovanou přípravou,“ uvedl v závěrečné řeči Barták. Trvá na tom, že obžalobu proti němu zosnovali bývalí členové Lvího klubu, aby ho zlikvidovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Barták u středečního soudu

„Jde o zločinné spiknutí mých bývalých asistentek, které má v čele bývalého zpravodajce Andora Šandora, advokáta Oldřicha Choděru a duchovního Eugena Freimanna,“ zopakoval Barták. Dlouhou dobu opět vyjmenovával všechny politické a společenské kontakty, které mají dokládat jeho důležitost.

Soud s Jaroslavem BartákemVideo: Novinky

Bartákova řeč trvala půldruhé hodiny. Lékař kompletně zopakoval svou výpověď z hlavního líčení, včetně detailních popisů sexuálních praktik s podřízenými ženami. Znovu prohlásil, že s ním spaly dobrovolně, že jim za sex platil a kupoval dárky.

Lékař si závěrečné vystoupení podle všeho užíval. Dlouhosáhlá vyprávění erotických příhod podával soudu s očividným gustem a v záplavě detailů nešetřil ani vulgárními výrazy pro označení pohlavního aktu.

Doufám, že nezatížíte své svědomí odsouzením nevinného člověka.
Barták k soudnímu senátu

Barták svůj případ přirovnal k předloňské kauze francouzského prezidentského kandidáta Dominique Strausse-Kahna, který byl v roce 2011 obviněn ze sexuálního obtěžování pokojské, později se však obhájil.

„Je mi líto, pokud jsem byl na některé asistentky hrubý,“ prohlásil v závěru své řeči Barták. „Nikdy jsem je nebral jako podřízené, ale jako milenky,“ vysvětlil lékař. Vinu prý cítí pouze vůči své manželce a dětem za nemorální chování, když s asistentkami spal. „Duševně jsem jí ale nevěrný nikdy nebyl,“ připojil však hned dodatek.

Znovu se pak pustil do mladých žen, které na něj trestní oznámení podaly. „Netušil jsem, čeho jsou ženy schopné. Choval jsem se k nim jako gentleman, vždy s úctou. Miloval jsem je a ony mne také milovaly, i když asi spíš mé peníze,“ uvedl dále.

Poslední větu pak adresoval soudnímu senátu: „Doufám, že nezatížíte své svědomí odsouzením nevinného člověka,“ dodal Barták.

Anketa

Myslíte si, že je trest 14 let vězení pro Jaroslava Bartáka přísný?
ano
7,7 %
ne
92,3 %
Celkem hlasovalo 33266 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám