Hlavní obsah

Led Brněnské přehrady je nebezpečný, varovali strážníci

Právo, vtk

Strážníci v neděli důrazně varovali před vstupem na zamrzlou hladinu Brněnské přehrady s tím, že led je totiž ještě tenký a hrozí proboření. Hlídky městské policie, která jeho tloušťku monitoruje každou zimu, o tomto víkendu marně na toto nebezpečí upozorňovaly stovky lidí, které zamířily na přehradu za bruslení či na procházku. Někteří si po ledě krátí cestu z jednoho břehu na druhý.

Foto: Městská policie Brno

Strážníci měří led Brněnské přehrady a monitorují, zda je již bezpečný

Článek

„Ještě v pátek jsme naměřili tloušťku ledu okolo centimetru, místy nebylo možné měřit vůbec. V neděli jsme na místech s nejsilnějším ledem získali hodnoty okolo pěti centimetrů. Přestože je pohyb po takto tenké zamrzlé hladině životu nebezpečný, na led vstupují bruslaři, pěší a dokonce rodiče s kočárky,“ řekl Právu v neděli mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Doplnil, že nejrizikovější je a v nejbližších dnech bude oblast mezi lokalitami Kozí horka a Rokle.

Další mrazivá noc. Teploty spadly pod minus 30

Počasí

Situace byla v neděli podle něj tak vážná, že si strážníci museli přivolat na pomoc i republikové policisty. Mluvčí připomněl, že vstup na nádrže je na vlastní nebezpečí. Strážci pořádku tedy mohou jen upozorňovat na nebezpečí. Pokud varují bruslaře, když teprve přicházejí, většina z nich odejde. Pokud ale osloví bruslící, uposlechne je tak třetina lidí.

„Prolomit se může i relativně silný led, protože ho mohou narušovat vodní proudy, bahenní plyny či vzestupy a poklesy hladiny,“ vysvětlil Ghanem. Připomněl, že v uplynulých letech se stalo několik případů, kdy bylo nutné zachraňovat na přehradě lidi, pod nimiž se probořil led. Byl mezi nimi dokonce i běžkař, který se šel a nádrž projet.

Z třeskuté zimy do jara. Na konci týdne vyletí teploty k deseti stupňům

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám